Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta Dejan Tiago Stanković kaže na odgovor ministarke kulture

  Pisac Dejan Tiago Stanković dobio je odgovor na pismo kojim se nedavno obratio ministarski kulture i informisanja Maji Gojković sa predlozima i sugestijama za poboljšanje položaja srpske književne produkcije.

  Dejan Tiago Stanković: Pismo čitateljki Maji Gojković

  Maja Gojković se u svom odgovoru zahvalila Stankoviću povodom čestitki za poziciju ministra kulture i informisanja, ali i povodom izbora za potpredsednicu Vlade, što Stanković u svom pismu nije čestitao, jer, kako je naveo „pojma nije imao da je potpredsednica“.

  „Ministarstvo kulture i informisanja od 2008. godine raspisuje konkurs za sufinansiranje prevoda na strane jezike, (znam, ja sam to inicirao) i do sada je u svrhu prevoda srpskih dela na strane jezike Ministarstvo opredelilo preko milion evra (1.014.193 evra), što je sasvim respektabilan iznos, ne samo u regionu već i šire. (ne znam ja jel respektabiolan ali prevodilac dobije po 1000 evra po knjizi, to je jako malo i teško da za te pare može da bude urađeno kako treba)“, preneo je Stanković odgovor aktuelne ministarke na svom Fejsbuk profilu, uz nekoliko svojih komentara.

  Međutim, kako je naveo nakon prenetog celokupnog odgovora aktuelne ministarke, odgovor nije bio potpun, jer „nedostaje deo o stipendijama“.

  „Dakle, nema tu dijaloga. Ti skreneš pažnju ministru da treba da prežive pisci i da nam je produkcija loša, i usput pomeneš program prevoda. Oni prvu temu izignorišu (stipendije) a o drugoj (prevodi) ti objasne sve što si znao, pratio i u mom slučaju i osmislio, i pokušaju da te fasciniraju nekom sumarnom cifrom“, napisao je Stanković.

  On ističe da mu je jasno zašto su prvi predlog ignorisali.

  „Ja sam im napisao: „Podsetio bih takođe da se stipendije po pravilu dodeljuju i nerežimskim piscima, budući da je kultura bitnija od dnevne politike. Ukoliko se po tom pitanju ne slažete sa mnom, molim vas da ovaj moj predlog zanemarite.“ I oni su zanemarili. Znaju ljudi da ne mogu da finansiraju i nerežimske pisce, a režimske finansiraju na uobičajen način, netransparentno“.

  Ipak, kako navodi, „makar su mu odgovorili, nepotpuno, ali uljudno“.

  „Još da se potpisala kao Vaša čitateljka, gde bi mi kraj bio. Moraću da sačekam da na mesto ministra dođe neki moj stvarni čitalac“, napisao je Stanković na kraju.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Beta/Dragan Gojić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE