Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FOTO VEST: Prva privatna taksi vožnja za NASA, Mask zamenio Ruse

  Kompanija Spejseks lansirala je noćas raketu kojom su se uputila četiri astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, u prvoj redovnoj taksi vožnji za američku svemirsku agenciju NASA koju obavlja privatna kompanija.

  Raketa Falkon sa kapsulom Dragon i tri američka astronauta i japanskim astronautom krenula je noćas iz Kenedi svemirskog centra.

  To je drugi put da Spejseks vozi letelicu sa astronautima, prvi let sa posadom dva astronauta bio je probni.

  Kapsula Dragon, koju je njena posada nazvala Otpornost (Resilience) zbog velikog broja izazova ove godine, od kojih je najveći koronavirus, trebalo bi da stigne do Međunarodne svemirske stanice kasno večeras i tu ostane do proleća.

  Zbog pomešanih rezultata testova na virus osnivač i direktor Spejseksa Ilon Mask morao je da posmatra lansiranje iz daleka. On je napisao u Tviter poruci da „najverovatnije“ ima umeren oblik Kovida-19. Prema politici NASA-e u Kenedi svemirskom centru svako ko je testiran pozitivno na koronavirus mora da ide u karantin i ostane izolovan.

  Noćašnji let usledio je samo nekoliko meseci posle probnog leta Spejseksa sa dva kosmonauta. Sa današnjim letom počinje, kako se NASA nada dugi niz rotacije posada između SAD i svemirske stanice. To se dešava posle više godina pauze tokom kojih su ruske letelice Sojuz uslužno prevozile američke astronaute.

  „Ovo je još jedan istorijski trenutak“ rekao je šef NASA-e Džim Brajdenstin u petak ali i upozorio da je velika pažnja potrebna na svakom letu.

  Let do Međunarodne svemirske stanice koji će trajati 27 i po sati od vrata do vrata, trebalo bi da bude potpuno automatizovan, mada posada može da preuzme ako bi bilo potrebno.

  Sa zarazom Kovid-19 i dalje u jeku NASA je nastavila i za ovaj let da primenjuje bezbednosne mere uvedene za probni let Spejseksa sa posadom u maju. Astronauti su otišli u karantin sa porodicama u oktobru. Osoblje je na lansiranju nosilo maske a broj gostiju u Kenedi centru bio je ograničen.

  Potpredsednik SAD Majk Pens, predsednik Nacionalnog svemirskog saveta, doputovao je iz Vašingtona da posmatra lansiranje.

  (Aubrey Gemignani/NASA via AP)

  (Aubrey Gemignani/NASA via AP)

  (AP Photo/Chris O’Meara)

  (Joel Kowsky/NASA via AP)

  (Aubrey Gemignani/NASA via AP)

  (Malcolm Denemark/Florida Today via AP)

  (Joel Kowsky/NASA via AP)

  (AP Photo/Chris O’Meara)

  Izvor: Beta

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE