Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kompjuter, Bing

  „Srpski Luksemburg“: Registrovano 500 preduzeća – nijedno ne radi u toj opštini

  Iako je po broju stanovnika najmanja u Srbiji, Opština Crna Trava je, po istraživanju NALED-a, proglašena za šampiona preduzetništva u prošloj godini.

  Nijedno od preko 500 preduzeća, registrovanih u toj opštini, ne radi u Crnoj Travi.

  Mala pijaca, jedna kafana, dve prodavnice, Građevinska škola, propali hotel. Za kratak opis Crne Trave, po broju stanovnika pronalaska opštine u Srbiji, na čijoj teritoriji uskoro i nema aktivnih privrednih subjekata, prenosi RTS.

  Prošle godine u Crnoj Travi je registrovano čak 78 privrednih subjekata, a ovakav trend nastavljen je u prvom kvartalu ove godine. To lokalnoj samoupravi donosi značajna sredstva.

  „Oni biraju na taj način koji imaju mogućnost uvida kako se kreću porezi i doprinosi po opštinama i taj kalkulator je dostupan na Internetu, video je u opštini Crna Trava najniža stopa i odlučuju se da registruju firmu kod nas. Prošle godine naplatili smo negde 8.500 .000 dinara, u toku ove godine 4.500.000 „, kaže Vatroslav Slavković, rukovodilac odeljenja za privredu.

  Nažalost, nijedno od preko 500 preduzeća registrovanih u ovoj opštini ne radi u Crnoj Travi. Problem je nedostatak radne snage, jer ovde živi samo hiljadu stanovnika čija je prosečna starost gotovo 70 godina.

  Ipak, ovoliki broj registrovanih privrednih subjekata pridržao je ovu lokalnu samoupravu već godinama bez problema sa likvidiranjem, što predstavlja prave realne planove bez zauzimanja za ulaganje u infrastrukturu.

  „Planiramo Dom kulture u Preslapu, koji će koštati 8.000.000 dinara, planirati da se završi i crkva u Crnom Travi, radi se u krovu i potpornom zidu, radiće i gradi sa 19 stanova“, prema navodima Sveta Tošića, zamenika predsednika Opštine.

  Meštani ističu da Crna Trava samo uz izgradnju jednog hotela, ski-staze, biciklističkih i pešačkih staza uz obavezu Vladinskog jezera može da postavi turistički centar regionalnog značenja.

  Zbog toga je, čini se, došlo vreme da neko od ovih 500 registrovanih preduzetnika ne plaća samo porez po niskoj stopi, nego da počne da ulaže u razvoj ove opštine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE