Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko će i kako moći do 45 mil. RSD, koje država daje za razvoj startapova?

  Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti 45 miliona dinara za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini.

  Ovim novim programom države biće utvrđeni ciljevi, korisnici, namena sredstava, uslovi za dobijanje sredstava, finansijski okvir, neophodna dokumentacija, način izbora prijava, način prijavljivanja, zaključivanje ugovora i praćenje realizacije aktivnosti.

  Inače, sam program sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, a po odobrenom projektu dodeljivaće se sredstva u maksimalnom iznosu od 3.000.000 dinara.

  Radom regionalnih inovacionih startap i smart siti centara stvaraju se uslovi za razvoj startap zajednice, a mladim preduzetnicima se omogućava pristup stručnoj, mentorskoj, pravnoj, savetodavnoj i logističkoj podršci za pokretanje i vođenje biznisa.

  Takođe, novi talas tehnoloških inovacija usmeren na podizanje kapaciteta gradova i opština doprinosi izgradnji digitalizovanih zajednica budućnosti – pametnih i sigurnih gradova”, navodi se u obrazloženju Uredbe.

  Za koje namene će sredstva moći da se iskoriste?

  Sredstva koja dobiju lokalne samouprave za podršku radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara moći će da se koriste za sledeće namene:tehničko i strukturno umrežavanje sa drugim regionalnim inovacionim startap i smart siti centrima, organizacijama prepoznatim u inovacionom ekosistemu i univerzitetima, fakultetima i drugim obrazovnim ustanovama, zatim sprovođenje programa rada usmerenog na organizaciju obuka, edukacija od strane iskusnih eksperata, pružanje mentorske podrške, kao i na realizaciju drugih aktivnosti kojima se startapovima obezbeđuje pristup izvorima finansiranja, računovodstvene i pravne usluge i drugo.

  Takođe moći će da se koriste za nabavku usluge upravljanja startap centrom od strane menadžmenta sa prethodnim iskustvom u razvoju i upravljanju preduzetničkim poduhvatima, startap centrima, inovacionim centrima i drugim organizacijama ili projektima .

  Sredstva se ne mogu koristiti za investiciono održavanje, građevinske radove, nabavku opreme, nameštaja i uređaja, osnivanje i rad pojedinačnih startap kompanija, zaostale obaveze po osnovu taksi i poreza, zajmove i rate za otplatu kredita, troškove garancija, polise osiguranja, kamate, troškove bankarskog poslovanja, kursne razlike, carinske troškove, indirektne i administrativne troškove, tekuće troškove, kreditiranje trećih lica i druge aktivnosti koje nisu u skladu sa namenom sredstava.

  Ko će imati pravo na sredstva?

  Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ima jedinica lokalne samouprave koja je samostalno ili u saradnji sa organizacijom iz inovacionog ekosistema uspostavila Regionalni inovacioni startap ili smart siti centar kroz programe realizovane u periodu 2018 – 2020. godine, a koja ispunjava sledeće uslove:

  – da je sa organizacijom iz inovacionog ekosistema sa kojom je uspostavila Regionalni inovacioni startap centar dostavila popunjen Izveštaj o realizaciji rada za 2020. godinu, odnosno da je dostavila samostalno popunjen Izveštaj o realizaciji rada Regionalnog inovacionog smart siti centra za 2020. godinu (u daljem tekstu: Izveštaj o realizaciji rada);

  – da je sa organizacijom iz inovacionog ekosistema sa kojom je uspostavila Regionalni inovacioni startap centar dostavila popunjen Plan rada za 2021. godinu, odnosno da je dostavila samostalno popunjen Plan rada Regionalnim inovacionim smart siti centrom za 2021. godinu (u daljem tekstu: Plan rada);

  -da računi jedinice lokalne samouprave i organizacije nisu u blokadi u periodu od 1. januara 2021. godine,

  – da je izrađen detaljan akcioni plan projekta sa definisanom vremenskom dinamikom sprovođenja aktivnosti,

  – da je izrađen detaljan budžet projekta.

  Sredstva će biti preneta, po odobrenju projekta, odnosno donošenja odluke ministra o dodeli sredstava, jedinici lokalne samouprave na osnovu rešenja ministra o namenskom transferu za realizaciju konkretnog projekta.

  Jedinica lokalne samouprave i organizacija u obavezi su da namenski transfer dobijen po ovom programu koriste tačno u određenu svrhu za koju je transfer dodeljen, a u skladu sa zaključenim ugovorom.

  Aktivnost za koju su odobrena sredstva, kao i sva plaćanja u vezi sa njenom realizacijom, mora biti započeta nakon potpisivanja ugovora, a plaćanja izvršena do 31. decembra 2021. godine, dok se pravdanje utrošenih sredstava mora izvršiti najkasnije do 31. januara 2022. godine.

  Neutrošena sredstva vraćaju se u budžet Republike Srbije.

  Ispunjenost uslova za dodelu sredstava startapima utvrdiće Komisija za ocenu prijava i praćenje realizacije programa.

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE