Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brisel, Vlada Kosova

  Srbija otvorila četiri poglavlja u pregovorima sa EU

  U procesu pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije otvoren je klaster 4 koji obuhvata četiri pregovaračka poglavlja iz oblasti Zelene agende i održive povezanosti.

  Otvorena su četiri nova poglavlja: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina), čime je broj do sada otvorenih poglavlja došao do 22.

  Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

  Otvaranje pregovora o klasteru 4 predstavlja snažan politički signal posvećenosti Evropske unije pridruživanju Srbije, istakao je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

  Varheji je, na konferenciji za štampu posle međuvladine konferencije, rekao da se sada prvi put otvaraju pregovori o jednom klasteru, koji se sastoji od četiri poglavlja.

  „Otvaranje poglavlja predstavlja veoma dobru vest za Srbiju i njene građane, kao i za ceo Zapadni Balkan. Time je poslata snažna poruka da EU želi da ubrza svoj angažman na Zelenoj agendi“, objasnio je on.

  Takođe, podvlači, ovo je i priznanje Srbiji za vladavinu prava i korake preduzete na reformi Ustava u vezi oblasti koje se tiču otvorenog klastera.

  Ukazao je da sada predstoji puno posla na suštinskim pregovorima. „Kada je reč o vladavini prava i normalizaciji odnosa sa KiM oni ostaju ključni za pristupni proces“, poručio je on.

  Brnabić: Motivacija da radimo brže i bolje

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je veoma značajan dan za Srbiju, te da je otvaranje klastera veliki korak napred u procesu evropskih integracija, pokazatelj da je Srbija postigla rezultate u sprovođenju reformi, ali i velika motivacija da naša država nastavi dalje u istom pravcu.

  „Ovo je vrlo značajan datum za Srbiju, važna prekretnica u procesu naših evropskih integracija, veliki i važan korak, i uspeh na kojem čestitam građanima Srbije, vladi, predsedniku, kojem zahvaljujem za podršku i razumevanje“, rekla je Brnabić novinarima u Briselu.

  Ona je dodala da je važna stvar kod nove metodologije političko upravljanje procesom evropskih integracija, a da je Vlada Srbije uspela u tome, pre svega u oblasti vladavine prava.

  „To je očigledno dalo veliki rezultat. Ovo nam je ogromna motivacija za dalje, da radimo brže i bolje, za još veće rezultate, da 2022. godine otvorimo klaster 3, koji je spreman i da se spremimo za otvaranje makar još jednog klastera. Nama je na agendi da pripremimo sve za otvaranje klastera 5.“

  Nastavljamo reforme na EU putu, u oblasti vladavine prava, javne uprave i privrede i ekonomije, kako bi ojačali našu državu i kako bi evropski put iskoristili da se bolje živi u Srbiji, da građani žive kvalitetnije“, rekla je premijerka Srbije.

  „Zadovoljna sam ekonomskim rezultatima, očekujuem da rast bude preko sedam, čak 7,5 odsto, što je jedna od važnih stvari za naše evrointegracije. Uz to i postepeno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU“, rekla je Brnabić i dodala da je ta usklađenost sada 65,55 odsto.

  Brnabić je zahvalila svim državama članicama i Evropskoj komisiji na podršci i razumevanju, među njima i Sloveniji, koja do kraja godine predsedava EU.

  Čestitka Borelja

  Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj češtitao je predsednici vlade Srbije Ani Brnabić na otvaranju Klastera 4 u pristupnim pregovorima sa EU.

  „Danas smo otvorili Klaster četiri o zelenoj agendi i održivoj povezanosti sa Srbijom. Čestitam premijerki Ani Brnabić na ovom značajnom koraku Srbije ka EU“, napisao je Borelj na svom Tviter nalogu.

  On je istakao da je veoma važno da Srbija sada nastavi rad na unapređenju vladavine prava, na usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i dijalog sa Prištinom.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE