Srbija da traži Samsungovog milijardera

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija da traži Samsungovog milijardera

  Piše: Milenko Vasović

  Prvi čovek moćne južnokorejske kompanije, milijarder Li Džej Jong, osuđen je tokom ove nedelje na pet godina zatvora zbog nuđenja mita bivšoj predsednici države i njenoj prijateljici. Li se nadao da će uz mito od 38 miliona dolara obezbediti naklonost vlasti za još veću kontrolu nad Samsungom.

  Vest ko vest, ima toga u svetu, ali nema u Srbiji. Ne da nema mita, nego niko nije iza rešetaka zbog toga. Naravno tu se ne računa sitna boranija. Jer kad nema osuđenih za mito dvostruka je korist za vlast – prvo, stvara se slika tobož poštenog društva i drugo, može da se lapa nekažnjeno.

  Praksa je mnogo živopisnija od ušminkanih izveštaja. Onomad je služba nadležna za praćenje jednog zaštićenog svedoka natrapala na podmićivanje. Zabeleženo je da je zaštićeni svedok (ZS) dao novac jednom, pa može se reći javnom radniku (JR), kako bi dotični JR širio lepu sliku u medijima o ZS. Služba je odmah obavestila ministra, ovaj premijera, i stvar je postala ozbiljna.

  Očekivale su se sankcije. Mislim, naivni su očekivali. Međutim, slučaj je otišao u potpuno drugom pravcu. JR je promenio firmu (da ne bude zabune reč je o privatnim firmama), čak je nešto malo i uznapredovao. Izveštaji inspektora su završili u fioci, uzimanje mita je oprošteno, tačnije “zaboravljeno”.

  Ali nije zaboravio onaj koji sve vidi, sve zna i sve pamti, i traži kontrauslugu. E zato JR ide okolo ko luda Nasta i viče “ova vlast je najbolja”, kao da mi to ne  vidimo. Ona je toliko dobra da niti je takve bilo, niti se može ponoviti.

  Taj naš nesrećni javni radnik (JR) koji nije bivši muzičar, a jeste “trubač”, trči s televizora na televizor sa spiskom izdajnika, “raskrinkava” špijune zapadnih službi (plus  hrvatske), reklo bi se “gine” za Srbiju. A onaj što sve vidi i sve zna uživa u tome što od malih duša pravi velika strašila.

  Znam da će biti pitanja pa ko je taj, “daj ime ako je istina”, “rkni dokumenta”, što bi rekla nekadašnja espeesovka. Ali nije poenta u imenu, ono će sama isplivati onda kada onaj što sve vidi i sve zna iskoristi i šutne JR. Ovde je važniji mehanizam upotrebe i zloupotrebe ljudi, zloupotrebe moći i obmanjivanja da bi se ostalo na vlasti. Danas je to zloupotreba javnih radnika, sutra će biti zloupotreba robijaša. Princip je isti, ostalo su nijanse.

  A ti Južnokorejanci neka se bore protiv mita ako im je baš stalo. Uostalom, neka tog Li Džej Jonga isporuče nama, mi ćemo mu naći neku ulogu a uzećemo i keš. Eto rešenija.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE