Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čupanje grkljana – besplatno

  Piše: Milenko Vasović

  Da ništa nije uradio, da nije pretio saradniku da će mu “iščupati grkljan”, gradonačelnik Subotice bi morao biti smenjen. Zbog jedne jedine činjenice, jer ima telohranitelje. Šta će jednom gradonačelniku, lokalnom funkcioneru, čoveku u službi građana telohranitelji?

  Mnogi se sećaju Branka Pešića, Živorada Kovačevića, Bogdana Bogdanovića, prvih ljudi prestonice – oni nisu imali telohranitelje. A imali su ugled, znanje, zvanje, viziju. A šta tek reći za Slobodanku Gruden, ni nju niko nije čuvao.

  Pre dva dana, baš kao poručena za ovaj tekst, sama je u letnjoj haljini ležernog kroja, šetala pored Kalenić pijace sadašnja ministarka, bivša predsednica parlamenta. Ona nema pratnju, a gradonačalniku Subotice treba zaštita, od koga, od čega?

  U toj činjenici ima više poruka. Nismo čuli da gradonačelniku bilo ko preti, ali očigledno čovek se ne oseća bezbedno. On zna poreklo tog osećaja, zna odakle dolazi opasnost, zna u kakve poslove je upleo prste, zna koga je “zadužio” i da mu dužnici ne spremaju vitaminsku salatu.

  A možda su mu telohranitelji potrebni da se bahati, vređa, da ga zaštite ako mu u zlo doba padne na pamet da otme, da udari. Vodanje telohranitelja, sem ako nisi Andželina Džoli ili Kristijano Ronaldo, ravno je nošenju table s natpisom “Proverite moje poslove” ili“Možda vi ne znate šta sam radio, ali ja znam”.

  Telohranitelji nisu baš jeftina “igračka”. Angažman takvih kadrova košta nekoliko hiljada evra. Plata gradonačelnika je znatno manja od te sume. Ko to plaća i odakle? Jesu li u pitanju ilegalni poslovi i ilegalni prihodi? Ili mu je država dala obezbeđenje da bi zaštićen “čupao  grkljane”. Šta god da je i jedna i druga varijanta sa svodi na to da telohranitelje plaćaju građani.

  A da i ne govorimo o pogaženim manirima koji se podrazumevaju za takvu funkciju, o vojvođanskoj toleranciji, o vaspitanju, davanju primera drugima. Nema ništa od toga, samo demonstracija sile i prostakluka.

  I umesto da stranka na vlasti, čiji je gradonačelnik Subotice član, pokrene hitan postupak za njegovu smenu, ona ga još i brani nekakvom budalastom tvrdnjom da “su ga terali da krade, a on nije hteo”, pa je tako došlo do incidenta. Šta sve stranačko slepilo može da smisli. Možeš misliti, vodi telohranitelje da ga niko ne bi naterao da krade. Pa koliko se u Srbiji krade nama bi trebalo najmanje milion telohranitilja samo da pokriju gornji i srednji nivo vlasti, a šta ćemo sa još milion sitnih lupeža?

  Nevolja je naša što cela Srbija liči na Suboticu samo je pitanje kojim redom je kome zakazano čupanje grkljana. Lakše je za vlast da nam povadi grkljane nego da nam ugradi zube ili kolena i kukove. Za to mora da se čeka ili da se podmiti. Grkljan se radi besplatno, a na račun vladajuće stranke.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE