Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sporazum o rekonstrukciji pruge Niš-Dimitrovgrad

  Na konferenciji „EU-Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje“ potpisana su dva seta sporazuma koji se odnose na rekonstrukciju brze pruge Niš-Dimitrovgrad, kao i na podršku regionalnom stambenom programu.

  Prvi set sporazuma, kako je rečeno, vredan je više od 200 miliona evra, a reč je o kreditima i o bespovratnim sredstvima EU, a odnosi se na rekonstrukciju železničke pruge Niš–Dimitrovgrad, dela Koridora 10.

  Drugi sporazum je o bespovratnim sredstvima od 18 miliona evra, a odnosi se se na podršku regionalnog stambenog programa kojim je obezbeđeno ukupno 105 miliona evra za izgradnju blizu 6.300 stambenih jedinica za izbegla i raseljena lica iz bivše Jugoslavije.

  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je potpisivanje više sporazuma i ugovora koje finansira Evropska investiciona banka (EIB) rezultat višegodišnjeg rada nadležnih ministarstava.

  Čadež kaže da je važno da predstavnici kompanija, kojih je na konferenciji bilo više od 160, razgovaraju već danas o konkretnim poslovima na B2B susretima koje je organizovala Komora.

  Rekonstrukcija i modernizacija železničke linije između Niša i Dimitrovgrada jedan od glavnih projekata, ne samo zbog više od 200 miliona evra zajmova i donacija iz EU, već i zbog uticaja na privredu i građane Srbije, poručila je ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović.

  “Svaki kilometar kojim se povežemo je više investicija, više radnih mesta, a mislim da dokle god imamo ijednog jedinog nezaposlenog mislim da je to tragedija za svakoga od nas”, rekla je Mihajlović.

  Potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Dario Skanapijeko najavio je da će EIB u narednim danima potpisati više ugovora sa bankama koje posluju u Srbiji kako bi se obezbedili krediti za jačanje malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

  Ovi ugovori će, prema njegovim rečima, omogućiti bankama da preko mikrokredita finansiraju projekte malih i srednjih preduzeća.

  EIB je, podseća Skanapijeko, od 2009. godine obezbedio više od 2,5 milijardi dolara u regionu, što je omogućilo očuvanje i kreiranje 400.000 radnih mesta, a kako kaže, Srbiji je obezbeđeno oko 1,4 milijarde evra od 2008. godine, što je omogućilo otvaranje, ističe, 261.000 novih radnih mesta.

  Izvor: RTS, Tanjug, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE