Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Nema nam ravnih po privlačenju investitora“

  Premijerka Ana Brnabić izjavila na konferenciji „EU–Srbija 2018“ da je Srbija danas daleko najuspešnija zemlja u ovom delu Evrope kada je u pitanju privlačenje stranih investicija.

  Plan nam je da radimo na ojačavanju malih i srednjih preduzeća, poručila je Brnabićeva podsetivši da su prioriteti naše zemlje privlačenje stranih investicija, ulazak u EU i ekonomija zasnovana na inovacijama.

  U obraćanju na konferenciji „EU–Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje“, Ana Brnabić je rekla da je Evropska unija ubedljivo najznačajniji trgovinski partner svih zemalja na Balkanu, te dodala da je u poslednjih pet godina robna razmena Srbije sa EU povećana za 47 odsto, dok je izvoz Srbije u EU povećan za 80 odsto.

  Brnabićeva je, na konferenciji kojoj je prisustvovao predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, rekla da investitori traže tržišta koja imaju potencijal rasta, stabilne uslove poslovanja i stabilne finansije.

  „Malo je ekonomija poput naše koje svoju malu veličinu nadoknađuju brojnim regionalnim sporazumima, a jače privlačenje direktnih stranih investicija bilo je i ostaje naš prioritet. Tako se povećava broj zaposlenih, ubrzava ekonomski rast i smanjuje siromaštvo“, rekla je Brnabićeva.

  Istakla je da je Srbija atraktivna zemlja za investicije, jer se nakon sprovođenja teških reformi sada nalazi na dobrom putu.

  „Uspeli smo da i pored fiskalne konsolidacije ostvarimo ekonomski rast, a to je veoma retko. Završili smo godinu sa suficitom u budžetu, javni dug je smanjen, uspešno je završena osma revizija aranžmana sa MMF, a prestižni Fič i S&P su podigli kreditni rejting Srbije“, rekla je Brnabićeva.

  „Reforme i ekonomski rast rezultirali su povećanjem zaposlenosti, smanjenjem siromaštva i povećanjem kupovne moći građana sa najnižim primanjima. Nezaposlenost je najniža od 1997. godine i iznosi oko 12 odsto, dok je posebno smanjenja nezaposlenosti mladih, koja sada iznosi 30 odsto, što je još uvek mnogo, ali je 2014. godine taj broj bio 52 odsto“, rekla je Brnabićeva.

  Istakla je i da je Srbija daleko najuspešnija zemlja u ovom delu Evrope kada je u pitanju privlačenje stranih investicija i dodala da je plan Srbije da se radi na ojačavanju sektora malih i srednjih preduzeća.

  Tajani: Potrebna realna ekonomija

  Upravo takva preduzeća, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani vidi kao šansu za povećanje zaposlenosti mladih.

  “Potrebna nam je realna ekonomija i banke koje će finansirati male firme. Mala i srednja preduzeća su u srcu naše privrede i potrebno je da ih banke podržavaju jer imaju probleme sa finansiranjem. 2018. je šansa za razvoj regiona, a Srbija je vodeća zemlja za učlanjenje u EU”, istakao je Tajani.

  Prema rečima premijerke, Srbija je postala regionalni centar kada su u pitanju informacione tehnologije, kao i da u Srbiji trenutno posluje 1.600 kompanija iz oblasti IT koje zapošljavaju 14.000 inženjera.

  Kako kaže, cilj je da u budućnosti Srbija prati razvoj tehnologije, te da svoju ekonomiju zasniva na inovacijama koje će nas učiniti spremnim za budućnost sofisticirane tehnologije.

  Izvor: RTS, Tanjug, N1

  Foto: Vlada Srbije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE