Šoškić: Guvernerku ŠOKIRALA poskupljenja za koja SVI ZNAJU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šoškić: Guvernerku ŠOKIRALA poskupljenja za koja SVI ZNAJU

  Neobično je ako predstavnici bilo koje centralne banke, a posebno one koja zvanično cilja inflaciju, govore o tome da su kretanja inflacije na tržištu za njih iznenađenje ili da su šokantna, objašnjava profesor Ekonomskog fakulteta i nekadašnji guverner Dejan Šoškić.

  Tako bivši guverner komentariše šokiranost sadašnje guvernerke Jorgovanke Tabaković i njenu iznenađenost povodom cena i poskupljenja. Podsećamo, guvernerka je izjavila da je bila šokirana zbog, kako kaže, nedopustivog poskupljenja.

  Guvernerka: Pojedini trgovci VEŠTAČKI DIŽU CENE i inflaciju

  Profesor Šoškić navodi da razlike u cenama uvek postoje i to zna svaki građanin.

  “Pri računanju inflacije, cene prehrambenih artikala se zahvataju na način da se posmatraju reprezentativni artikli, na određenim mestima i u određeno vreme tokom meseca. Dakle, razlike u cenama uvek postoje na tržištu i to bi trebalo da znaju svi u bilo kojoj centralnoj banci, a posebno oni koji govore o inflaciji. To naravno zna i svaki građanin koji bilo šta kupuje na tržištu.”

  Otuda su iskazi bilo kog državnog organa da “savetuje građanima da tragaju za nižim cenama proizvoda koje biraju” potpuno neumesni i nepotrebni jer se građani, od kada je sveta i veka, svakako tako ponašaju, poručuje Šoškić.

  “Trebalo bi da znaju da to ugrožava institucionalni kredibilitet centralne banke jer pokazuje njihovu nesposobnost praćenja i predviđanja inflacije, a to je ključna sposobnost ako treba da ciljaju njen nivo”, upozorava.

  Navodi i da je “neprimereno da predstavnici centralne banke biraju represivan rečnik ili daju negativne ocene tržišnim protagonistima koji imaju pravo u skladu sa zakonom da slobodno formiraju cene na tržištu”.

  “Groteskno je ako se, uz sve to, upuštaju i u ‘davanje saveta’ profesionalnim trgovcima kako treba da rade svoj posao. Naši zvaničnici kao da ne razumeju odgovornost i reputacione posledice svojih javnih nastupa, na njih lično, na instituciju u čije ime nastupaju, pa i na državu koju te institucije predstavljaju”, zaključio je Šoškić.

  Izvor: Nova.rs

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE