Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Guvernerka: Pojedini trgovci VEŠTAČKI DIŽU CENE i inflaciju

  Guverner NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da pojedini trgovinski lanci koriste privremeni rast inflacije i neopravdano i veštački podižu cene i poručila im da moraju da budu svesni da to može da im se vrati kao bumerang.

  Tabakovićeva je, odgovarajući na pitanja novinara u NBS, gde je predstavljen novembarski izveštaj o inflaciji, kazala da je 31. oktobra kupila kafu „strong” od 200 grama koja je koštala 239 dinara i pokazala taj račun, navodeći da je posle samo dve nedelje ta ista kafa koštala 369 dinara.

  Toliko poskupljenje je nedopustivo, naglasila je Tabaković.

  Kaže da je zatim analizirala cene tog proizvoda u trgovinskim lancima sa njihovih sajtova i utvrdila da se kreću od 234 do čak 374 dinara.

  „Koriste psihološki momenat i nisu svesni da trenutna korist proizvodi mnogo veću štetu. Oni koji ovako ‘love u mutnom’ pokušavaju da stvore spiralu inflacije”, rekla je Tabaković.

  Ističe da pojedini trgovci posmatraju ovu situaciju sa inflacijom sebično i ne shvataju da to može da bude „jedan bumerang koji će im se vratiti kroz neopravdano povećanu cenu sirovina”, kao i da mogu da ostanu bez kupaca, prenosi Tanjug.

  Guvernerka je rekla da NBS ne zanemaruje uticaj psihološkog momenta, ali da ga niti potcenjuje niti precenjuje, s obzirom da se u centralnoj banci inflacijom bave ljudi koji imaju iskustva sa hiperinflacijom koju je naša zemlja imala devedesetih godina.

  Podsetila je da je država reagovala i sa ograničavanjem cene hleba.

  Tabaković kaže da se skoro sve zemlja sveta plaše inflacije, pošto je ona kod mnogih veća nego u prethodnim decenijama.

  „U svim zemljama postoji taj strah, ali važno je ne podlegati panici”, rekla je guverner NBS i poručila da će centralna banka Srbije učiniti sve da se ne dođe do velike inflacije u našoj zemlji.

  Navela je da NBS procenjuje da će se inflacija u Srbiji do sredine naredne godine kretati iznad gornje granice ciljanog raspona i krajem godine vratiti u donji deo tog raspona i podsetila da je inflacija u oktobru iznosila 6,6 odsto međugodišnje, a ciljani raspon je tri odsto, s odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

  Na rast inflacije je najviše uticao, kako je istakla, rast cena energenata i hrane, ali su procene da su ti faktori privremenog karaktera.

  „Vremena jesu krizna kada je inflacija u pitanju i jeste neka vrsta bure, ali nije u pitanju uragan i brod nije bušan. Ovu krizu smo dočekali spremnije nego prethodnu“, rekla je Tabaković.

  NBS je, kako je rekla, povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije sa 6,5 odsto na raspon od 6,5 do sedam odsto.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE