Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šok za studente: Beogradski fakulteti podižu školarine

  Nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu je donelo odluku da školarina od jeseni bude veća od 9,1 do čak 45 odsto.

  Oni koji su za sada doneli odluku o povećanju cena školarina, kažu da su to uradili uz saglasnosti sa studentskim predstavnicima. „To su neka povećanja od 10 do 15 posto, što do sada imamo prikupljenih podataka“, kaže predsednica studntskog parlamenta Ana Ćurić.

  Tako će, na primer studije biologije, umesto 90.000, koštati 100.000 dinara.

  „Što se tiče školarina, one su povećane za 10 posto. Moram da napomenem da je to povećanje bilo minimalno, imajući u vidu da Biološki fakultet u poslednjih 14 godina nije povećavao školarine“, rekao je dekan Biološkog fakulteta Ljubiša Stanisavljević.

  „Predložena je korekcija cena za 9,2 posto na FON, opet imajući u vidu povećane troškove poslovanja i da naš diplomirani inženjer u proseku za mesec i po dana zaradi kada počne da radi ovaj iznos školarine“, kaže dekan Milan Martić.

  Procenat poskupljenja školarina je od devet pa sve do 46,8 odsto, koliko će poskupeti na Mašinskom fakultetu.

  Prema cenovniku studija i usluga Mašinskog fakulteta koji je izmenjen u januaru ove godine, iznos školarine za studijski program mašinsko inženjerstvo je 108.000 dinara. Visina školarine za ovaj smer tokom 2021/2022 bio je 72.000 dinara.

  Ekonomski fakultet ima odredbu da se školarine usklađuju sa stopom inflacije. „Povećanje cena školarina je oko 9,1 procenat. To je odluka Saveta fakulteta. S druge strane, u radu Saveta učestvuju i studenti i sa studentskim parlamentom je iskomunicirana ova odluka“, kaže dekanka Ekonomskog fakulteta Žaklina Stojanović.

  Predložene kvote za upis brucoša u narednu akademsku godinu su slične proškogodišnjim. O trošku države može da se školuje 9.743 brucoša, a za samofinasiranje je u planu 5.450 mesta.

  „Pojedini fakulteti imaju samo jedan studijski program, pojedini po tri, pet pa i deset studijskih programa, tako da mislim da postoji jedna široka lepeza od društvenohumanističkih, tehničkih, medicinskih, prirodnih nauka i da će kandidati moći da se opredele za ono što žele da studiraju“, ističe rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić.

  Na univerzitetu kažu da će, čim dobiju sve podatke, objaviti spisak fakulteta koji su podigli školarine.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE