Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kosovo

  Skoro kao u Srbiji: Privredna aktivnost u evrozoni raste, a nezaposlenost pada

  Privredna aktivnost u evrozoni zabeležila je rast od 0,6 procenata u trećem kvartalu, dok je nezaposlenost u septembru pala na devetogodišnji minimum od 8,9 odsto, pokazuju danas objavljeni podaci evropske statističke agencije Eurostat.

  Stopa inflacija na godišnjem nivou je pala na 1,4 odsto u oktobru sa 1,5 odsto u septembru, pokazuju zvanični podaci, prenosi agencija AP.

  Zvanični podaci pokazuju da je zdrav ekonomski oporavak u 19 zemalja erozone nastavljen tokom trećeg kvartala ove godine, što je doprinelo da stopa nezaposlenosti padne na skoro devetogodišnji minimum.

  Bruto domaći proizvod (BDP) u evrozoni porstao je za 0,6 odsto u periodu od jula do septembra, iako je to neznatno niže od 0,7 odsto koliko je rast iznosio u drugom kvartalu, malo je više od očekivanih 0,5 odsto.

  U 28 zemalja EU, ekonomski rast je iznosio 0,6 odsto u trećem tromesečju u odnosu na prethodno tromesečje, naveo je Eurostat, na godišnjem nivou rast u celoj EU je bio 2,5 odsto.

  Kako navodi Eurostat nezaposlenost u evrozoni je pala na 8,9 odsto u septembru sa 9,0 odsto prethodnog meseca. To je najniži nivo od januara 2009. godine.

  Godinu dana ranije, odnosnou septembru 2016, stopa nezaposlenosti u evrozoni je pala ispod simboličnog praga od 10 odsto i od tada stalno pada. Uprkos tom stalnom padu stope nezaposlenosti ostaju velike razlike u 19 zemalja koje imaju evro.

  Nezaposlenost je jako niska u Nemačkoj, od 3,6 odsto i na Malti, 4,1 odsto, ali ostaje na dosta visokom nivou u Grčkoj od 21 odsto u julu, što je poslednja raspoloživa cifra, i 16,7 odsto u Španiji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE