Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Penzioneri, radna snaga Srbije

  U Srbiji, prema procenama, postoji 34.000 radno angažovanih penzionera i oni čine oko dva odsto ukupnog broja penzionera, saznaje Beta u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

  „PIO fond ne vodi evidencija o broju penzionera koji rade, ali se prema broju zahteva za ponovno odredjivanje iznosa penzije po osnovu naknadno ostvarenog staža, procenjuje da je broj takvih penzionera oko dva odsto od ukupnog broja penzionera u Srbiji“, navodi se u informaciji iz fonda.

  U fondu su naveli da korisnici svih vrsta penzija imaju pravo da se ponovo zaposle, s tim što starosni penzioneri u osiguranje mogu da udju bez ograničenja, a za porodične i invalidske penzionere važe posebni uslovi.

  Korisnik starosne penzije može ponovo da se zaposli po ugovoru o radu, ugovoru o delu, autorskom ugovoru, i da prima penziju.

  Prema članu 121 Zakona o PIO, korisnik starosne penzije ili prevremene starosne penzije koji se zaposli, odnosno obavlja samostalnu delatnost, ima pravo po prestanku tog zaposlenja, na ponovno odredjivanje penzije ako je bio u osiguranju najmanje godinu dana.

  Ponovno odredjivanje penzije Fond PIO vrši na zahtev korisnika i dužan je da mu utvrdi povoljniji iznos penzije.

  Direktor kragujevačke fabrike „Zastava oružje“ Milojko Brzaković je rekao agenciji Beta da je fabrici potrebno iskustvo starijih kadrova zbog čega je ponovo uposlen jedan broj oružara koji su u penziji.

  „Vratili smo na posao inženjere, i majstore koji su otišli iz fabrike, jer su nam potrebni ljudi koji odmah mogu da rade. Zadržali smo nekoliko starijih visokostručnih radnika  i zamolićemo još jednog koji odlazi u penziju da ostane i obuči mlade oružare. Angažovano je i 12 penzionera za posebne radove i oko 10 majstora da obuče mladje radnike“, rekao je Brzaković.

  U Savezu samostalnih sindikata Kragujevca smatraju da je angažovanje penzionera u državnom sektoru neprihvatljivo i društveno neodgovorno, jer je u Srbiji ogroman problem nezaposlenosti mladih i odliv kadrova van zemlje. Predsednik tog sindikata Jugoslav Ristić naveo je da se ne može očekivati da neko star 67 godina, poput direktora u kragujevačkoj „Zastava kovačnici“ može da bude radno i intelektualno sposobniji od nekoga ko ima 30 ili 40 godina.

  U jednom gradskom preduzeću ponovo je angažovan računovodja koji je nedavno otišao u penziju upravo iz te firme, a pozivani su i novinari penzioneri u gradsku televiziju.
  Ristić smatra da bi trebalo zabraniti upošljavanje penzionera u državnom sektoru, a ostaviti im tu mogućnost samo u privatnom sektoru.

  On je naveo da je pravdanje zapošljavanja penzionera njihovim iskustvom i potrebom da podučavaju mlade kadrove izgovor.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE