Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SIROMAŠTVO preti ČETVRTINI mladih u Srbiji

  Svaka četvrta mlada osoba u Srbiji je u riziku od siromaštva, četvrtinu od ukupnog broja zatvorenika čine mladi, a četvrtina mladih u Srbiji koristi neku vrstu socijalne pomoći.

  To su rezultati istraživanja Indeksa participacije mladih za 2020. godinu koje je petu godinu zaredom objavio Omladinski hab zemalja Zapadnog Balkana i Turske (WBT).

  Istraživanje je pokazalo i da je 54,7 odsto mladih u Srbiji u 2020. godini bilo uključeno u sistem tercijarnog obrazovanja, dok je procenat onih koji su 2020. godine diplomirali na nekoj visokoj školi 17,6 odsto.

  Generalni zaključci istraživanja koje je, osim Srbije, uključilo i Albaniju, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Tursku pokazuju da je učešće mladih u tih pet država u društvenoj, političkoj i društvenoj sferi javnog života značajno niže od proseka Evropske unije.

  U društvenoj sferi indeks za Srbiju je 11,1, za Crnu Goru 10,3, za Albaniju i Severnu Makedoniju 9,5, a za Tursku 9,4, dok je indeks EU 81.

  U sferi ekonomije indeksi za te zemlje su između 5,1 i 5,5 u odnosu na indeks EU koji je 43,5, a najznačajnija odstupanja su vidljiva u političkoj sferi jer je indeks participacije mladih u EU 43,5 dok je u Srbiji 4,44, u Crnoj Gori 4,32, u Severnoj Makedoniji 3,37, u Albaniji 2,81, a Turskoj 2,77.

  Koliko su mladi malo uključeni u politička odlučivanja govori i podatak da nijedan ministar ili ministarka u zemljama WBT nema manje od 30 godina.

  Na predstavljanju Indeksa posebno je istaknuta zabrinutost zbog visokog procenta mladih koji pripadaju takozvanoj NEET (not in education, employment or training) kategoriji koji je u zemljama WBT u proseku 24 odsto, i neprestano raste, dok je EU prosek dvostruko manji. To znači da četvrtina mladih u zemljama WBT niti se školuje, niti ima posao niti ima neku neformalnu obuku ili je u procesu prekvalifikacije.

  Zajedničko za sve zemlje WBT je da u NEET kategoriji dominiraju mlade žene što, ocenjeno je, jasno ukazuje na rodnu neravnopravnost.

  Dodatno zabrinjava i prosečna nezaposlenost mladih koja je u zemljama WBT prosečno 31,4 odsto, dok je prosek u EU 17,1 odsto.

  Izvor: 021, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE