Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikati: Altavila zapretio otpuštanjima u Fijatu

  Dva sindikata kragujevačkog Fijata saopštila su da je visoki rukovodilac te kompanije Alfredo Altavila obavestio Vladu Srbije kao manjinskog akcionara da, ukoliko ne dođe do prekida štrajka, sledi otpuštanje i smanjenje proizvodnje.

  „Altavila je obavestio Vladu Srbije da nema pregovora dok traje štrajk, kao i da, ukoliko u roku od sedam dana ne dođe do pregovora, što znači i prekid štrajka, u planu je otpuštanje 320 radnika“, rekao je predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković.

  Naveo je i da je Vlada Srbije, ukoliko ne dođe do prekida štrajka obaveštena i da se razmatra smanjenje planirane proizvodnje za ovu godinu za oko 80 odsto. Prema njegovim rečima, posle toga radnici će otići na odmor, a to će voditi ka tihom zatvaranju fabrike FCA u Kragujevcu.

  „Preti i smanjenje proizvodnje, a kasnije i otpuštanje radnika u kooperantskim firmama“, rekao je Marković. On je rekao i da je Altavila ponudio povećanje zarada, ali bez garancije koliko, uz naglašavanje uslova da se prekine štrajk kako bi otpočeli pregovori.

  Predstavnici štrajkača su se sa ministrom privrede Goranom Kneževićem ranije dogovorili da ukoliko štrajk bude obustavljen, već sutra bi bili organizovali pregovori sa čelnicima kompanije FCA.

  „Međutim, oko 80 posto štrajkača iz prve smene prihvatilo je zamrzavanje štrajka, dok je više od 80 odsto štrajkača iz druge smene bilo protiv“, rekao je on, ocenivši da je sada „pat pozicija“ zbog čega će zatražiti od Vlade još jedan dan za izjašnjavanje.
  [preporucene_vesti ids=“270485″]

  Marković smatra da su radnici druge smene izjasnili protiv prekida štrajka zbog opstrukcije, dok je za predsednika sindikata „Nezavisnost“ Zorana Stanića ovakva odluka doneta „iz inata“.

  Stanić je rekao da je ponuda Altavile „samo nova pretnja“ radnicima da, ako ne počnu da rade u roku od dva dana, sledi otpuštanje.

  „Meni je predlog Altavile neozbiljan jer se po ugovoru sa državom Srbijom Fijat obavezao da će do kraja 2018. držati 2.433 radnika bez obzira da li ima posla ili ne, a mi trenutno imamo i manje radnika“, rekao je Stanić.

  „Da je kompanija u finansijskim problemima radnici bi sigurno pristali da rade za 30.000 možda i 20.000, ali problem je što para ima i rasipaju se na sve strane, a nema za plate“, rekao je Stanić, uz ocenu da mu se čini da je kolega Marković „promenio kurs“.

  Potvrđeno je da se generalni štrajk u FCA nastavlja u četvrtak obustavom rada u obe smene.

  Izvor: Beta

  Foto: Vlada Srbije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE