Šekler NE PANIČI zbog omikrona: Simptomi blagi, PROLAZE za tri dana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šekler NE PANIČI zbog omikrona: Simptomi blagi, PROLAZE za tri dana

  Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže da u ovom trenutku treba slušati šta o omikronu govore lekari iz Južnoafričke Republike, koji su ga i otkrili.

  Šekler, jedan od stručnjaka tima Veterinarskog instituta u Kraljevu koji je prošle godine pročitao genom virusa, ističe za RTS da se moraju čekati laboratorijski rezultati koje će uraditi stručnjaci u Južnoafričkoj Republici, koji su i prijavili novi soj. Napominje da ti lekari imaju uvid i da kažu da su simptomi blagi.

  “U vojsci su mi govorili – kartu čitaj, a seljaka pitaj. Ovde ti seljaci pod navodnicima nisu seljaci, nego terenci, a to su lekari u Južnoafričkoj Republici. Jedino u ovom trenutku možemo verodostojno da komentarišemo ono što oni komentarišu u medijima”, smatra Šekler.

  Oni sve vreme, kako je naveo, govore sledeće – vrlo su blagi simptomi, oboleli su mlađi ljudi, više od pola je bilo nevakcinisano, mada je kod najvećeg broja bila začeta vakcinacija.

  “Simptomi su blagi čak i kod onih koji nisu vakcinisani, a kod vakcinisanih često asimptomatski, nema ništa. To su izjave koje su ti lekari davali”, dodao je Šekler.

  Ističe da su klinički znaci lakši, postoji lakoća prenošenja, ali nema pneumonija, temperature vrlo retko, uglavnom znojenje i prolazi za dva tri dana.

  “Ne treba da se paniči, već da se slušaju ljudi koji imaju uvid i koji se razumeju u to. Žena koja je prvi slučaj poslala je predsednica udruženja zdravstvenih radnika i lekara Južnoafričke republike, koja ima medicinu svetskog kvaliteta”, ističe Šekler.

  Napomenuo je i da je novi soj otkriven postojećim testovima, što znači da oni rade i kod omikrona.

  Šekler navodi da stručnjaci smatraju da ovo može da bude početak gubitka snage virusa, jer, iako se verovatno lakše prenosi, manja je patogenost i blaži su simptomi.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE