Šta znači POOŠTRENA KONTROLA BG aerodroma zbog omikron soja?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta znači POOŠTRENA KONTROLA BG aerodroma zbog omikron soja?

  Putnici koji dolaze iz afričkih država koje su na spisku rizičnih zemalja upućivaće se na lečenje u kovid bolnicu u Batajnici ukoliko su pozitivni na testu, a ukoliko su negativni u izolaciju pod nadzorom, rekao je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove i član Kriznog štaba Goran Stamenković.

  Do sada nije bilo putnika koji su zbog omikron soja koronavirusa pod takvom vrstom nadzora, naveo je.

  Na graničnim prelazima pojačana je kontrola, prvenstveno na aerodromima.

  Dodao je da Institut “Batut” sačinio listu rizičnih zemalja prema najnovijim informacijama i preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

  Na spisku rizičnih zemalja su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

  Putnici će biti testirani na aerodromu

  Stamenković je rekao da će putnici koji su boravili u tim zemljama biti testirani na aerodromu.

  “Suština je dužina boravka u prethodnih 14 dana u ovim zemljama južne Afrike. Suština je da svaki od tih putnika na pasoškoj kontroli mora da bude identifikovan od strane MUP-a, da se u saradnji sa graničnom sanitarnom inspekcijom proveri zdravstveno stanje. Obezbeđeni su uslovi za testiranje na Aerodromu “Nikola Tesla”. Svakome će se raditi pi-si-ar. Mi ćemo pratiti dokumentaciju koju putnik poseduje. Govorim o onima koji imaju dokaz o preležanoj bolesti ili imaju važeći kovid sertifikat”, naveo je Stamenković.

  Ukoliko su pozitivni na PCR testu lečenje u bolnici na Batajnici

  Naglasio je da će putnici koji budu bili pozitivni na testiranju odlaziti na lečenje.

  “Izdaje se hitno rešenje graničnog sanitarnog inspektora kojim se putnik upućuje na lečenje na tačno određeno mesto u kojem će se zbrinjavati. To je trenutno kovid bolnica u Batajnici”, rekao je Stamenković i dodao da će putnici koji budu negativni ići u izolaciju.

  Putnici koji su u izolaciji biće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom i potrebno je da se svakodnevno javljaju nadležnom zdravstvenom zavodu.

  “Granični sanitarni inspektor izriče rešenje, izdaje usmeno rešenje odmah na licu mesta putniku i na osnovu toga MUP proverava da li je osoba u karantinu”, naveo je Stamenković.

  U oktobru i novembru izrečene kazne u vrednosti oko 120 miliona dinara

  Govoreći o kontroli poštovanja mera u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima, Stamenković je rekao da je tokom novembra obavljeno više od 100.000 nadzora.

  “Broj izrečenih mera i naloga se nije smanjio u odnosu na oktobar. Negde oko 1.400 naloga, a iznos izrečenih naloga je oko 50 miliona dinara. U oktobru je iznos bio oko 72 miliona dinara, znači dosada su inspektori izrekli u visini preko 120 miliona dinara”, rekao je Stamenković.

  Istakao je da je nadzor pojačan u javnom saobraćaju i da je bilo dosta izrečenih kazni, kako putnicima, tako i zaposlenima.

  Najčešće kršenje mera u marketima i prodavnicama

  “Najčešće su se kršile mere u marketima i prodavnicama. To je i dan-danas prisutna pojava. Inspektori ne posustaju. Kažnjavaju gde god utvrde nepravilnost. Tržni centri jesu bili drugačiji. Nastavlja se taj trend mnogo pozitivnijeg pristupa u odnosu na poštovanje mera”, naveo je Stamenković.

  Dodao je da je bilo 30 zabrana rada ugostiteljskih objekata zbog kršenja – najviše u Somboru, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Boru i Šapcu, a nisu u pitanju bili samo ugostiteljski objekti, već i kladionice.

  “Nije zabeležen nijedan slučaj falsifikovanja kovid sertifikata”

  Stamenković je istakao da se redovno održavaju sastanci kako bi inspektori prepoznali falsifikovane kovid sertifikate i napomenuo da dosad nije zabeležen nijedan slučaj falsifikovanja tog dokumenta.

  U jednoj apoteci otkrivena izrada ivermektina, u toku istraga

  Govoreći o inspekcijskom nadzoru apoteka, Stamenković je rekao da je u jednoj apoteci u Beogradu, na osnovu anonimne prijave, utvrđeno da se izrađuje lek ivermektin.

  “Preparat koji je zatečen u nekim dosta interesantnim količinama. Mi smo kao hitnu meru, usmenim rešenjem na zapisnik izrekli, a posle i potvrdili pismenim rešenjem zabranu da se takvi lekovi uopšte izrađuju u takvoj apoteci, jer se ne radi o humanom, već o veterinarskom leku”, istakao je Stamenković i dodao da je u toku istraga, a da je protiv vlasnika apoteke pokrenut postupak.

  Izvor: RTS

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE