Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Savet: Vesićeva izjava netačna i neprimerena

  Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da izjava gradskog menadžera Gorana Vesića da podaci Direkcije za građevinsko zemljište dostavljeni Savetu nisu tačni, upućuje na to da je neophodno usvojiti preporuku tog tela da Budžetska inspekcija i Državna revizorska institucija sprovedu kontrolu prihoda od raspolaganja imovinom nepokretnosti Grada Beograda.

  Savet u izveštaju koji je objavljen u septembru, između ostalog, ističe podatke koji se odnose na zakup građevinskog zemljišta, a pokazuju da se prihodi grada od izdavanja građevinskog zemljišta poslednjih godina drastično smanjuju – od 2,7 milijardi u 2011. do 282 miliona u 2014, odnosno 412 miliona u 2015. godini.

  Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da je Izveštaj o raspolaganju nepokretnostima Grada Beograda rađen na osnovu dokumentacije dobijene od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda, Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove Beograda, JP Gradsko stambeno i Info stana.

  „Verodostojnost dobijenih podataka Savet ne može da proveri, što je u Izveštaju i navedeno, tako da je izjava o ‘paušalnim podacima Saveta’ gospodina Vesića netačna i neprimerena“, navedeno je u saopštenju.

  Povodom izjave Vesića da su podaci u izveštaju koji pokazuju da se prihodi gradu od izdavanja građevinskog zemljišta poslednjih godina smanjuju netačni i da Savet nije „vlastan“ da raspravlja o prihodima grada, Savet navodi da je tačno da to telo nije ovlašćeno da kontroliše bilo čije prihode, ali da jeste ovlašćeno da se bori protiv sistemske korupcije.

  „Ovim Izveštajem, kao i Izveštajima u prethodnih 16 godina, Savet ne sprovodi kontrolu, već u skladu sa svojom savetodavnom ulogom predlaže Vladi mere za prevazilaženje uočenih problema“, navedeno je u saopštenju.

  Dodaje se da se Savet u svom Izveštaju „borio protiv sistemske korupcije koja nastaje otuđenjem, zakupom, konverzijom, odnosno raspolaganjem nepokretnosti u javnoj svojini“.
  [preporucene_vesti ids=“276680″]

  Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da su netačni podaci u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije koji pokazuju da se prihodi gradu od izdavanja građevinskog zemljišta poslednjih godina drastično smanjuju, kao i da Savet nije „vlastan“ da raspravlja o prihodima grada.

  Prema njegovim rečima, Direkcija za građevinsko zemljište ove godine je zaključno sa 1. oktobrom ostvarila plan sa skoro 97 odsto i „prihodovala je već 9,3 milijardi“ od 9,7 koliko je planirano.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE