Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ruža

  Odakle nam sve dolaze SVEŽE RUŽE za bukete koje poklanjamo za Dan žena?

  Izvoz ruža iz Srbije u 2022. godini iznosio je tri miliona evra, koliko i prethodne godine, a najviše svežih ruža za bukete uvezeno je iz Holandije, Kenije i Etiopije, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

  Uvoz svežih ruža povećan je na 3,79 miliona evra, dok je vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije u sektoru proizvodnje cveća i ukrasnog bilja iznosila je 31,3 miliona evra u 2022. godini.

  Srbija je uvezla i izvezla ukupno oko 10 tona cveća i ukrasnog bilja, od čega je oko tri tone izvezeno, dok je uvezeno oko sedam tona.

  Izvoz je vredeo 6,61 miliona dok je vrednost uvoza bila oko 24,7 miliona evra.

  ruža

  Unsplash

  Šta se najviše izvozilo?

  Najviše se izvozilo cveće i sadni materijal i to na tržište EU koje ima 43 odsto udela u srpskom izvozu, zatim živo cveće, posebno ruže i to u zemlje Carinske unije (Rusiju, Belorusiju, Kazahstan) koje imaju 34 odsto udela u ukupnom izvozu Srbije i zemlje CEFTA regiona.

  Viša savetnica u Udruženju za biljnu i prehrambenu proizvodnju PKS Danica Mićanović rekla je da bi sektor proizvodnje cveća i ukrasnog bilja bio još razvijeniji kada bi postojale naučnoistraživačke organizacije koje rade selekciju i oplemenjivanje cveća u Srbiji, što trenutno nije slučaj.

  Podsetila je da je formirano nekoliko instituta pri fakultetima u Beogradu i Novom Sadu kako bi ovaj sektor dobio podršku na istraživačkom nivou.

  „Podsticaji države su evidentni, ali neophodno je pokretati inicijative za dodatne podsticaje, raditi na povećanju površina pod cvećem i ukrasnim biljem, intenziviranju proizvodnje, umrežavanju i jačanju proizvođača, kako bi se stvorio povoljniji ambijent za poslovanje“, rekla je Mićanović.

  Koji su regioni za uzgoj cveća najznačajniji?

  Najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, na severu zemlje, na granici sa Mađarskom, zatim okolini Šapca, Ljiga, Trstenika, Kruševca, Sremčice i Velike Drenove, a najvažnija je proizvodnja ruža i to kalemljene i nekalemljene ruže za sadnju.

  U protekle dve godine vrednost uvoza je značajnije povećana u odnosu na izvoz, a tome je najviše doprinelo povećanje uvozne cene cveća i ukrasnog bilja, kao posledice ekonomske situacije u celom svetu.

  ruža

  Unsplash

  „Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju cveća i ukrasnog bilja kako zbog dobrih klimatskih uslova tako i zbog dužine vegetacionog perioda. Uz jaču institucionalnu podršku, udruživanje proizvođača, podršku naučnoistraživačke i poslovne zajednice, ovaj bi sektor bio mnogo profitabilniji“, poručili su iz Udruženja za biljnu i prehrambenu proizvodnju PKS.

  Vrednost uvoza porasla za 13 odsto

  U 2022. godini, u odnosu na 2021. godinu vrednost uvoza povećana je za 13 odsto, a prosečna uvozna cena cveća iznosila je 3,27 evra po kilogramu, dok je u 2021. godini bila 3,05 evra po kilogramu.

  U odnosu na 2021. godinu i vrednost izvoza je porasla za 23 odsto. U izvozu je postignuta prosečna cena od 2,46 evra po kilogramu, dok je u 2021. godini bila 1,85 evra.

  Izvor: BIZLife, Beta/PKS

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE