Ruski rulet sa berzom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ruski rulet sa berzom

  Piše: Rade Rakočević, berzanski stručnjak i preduzetnik, vlasnik franšize Moritz Eis

  Ko je počeo da investira na berzi krajem novembra 2021. godine, mogao je za ovih stotinjak dana da proživi toliko turbulencija, kakve se obično ne dešavaju godinama. Bez obzira na gubitke u portfolijima, radi se o neverovatnom iskustvu, a kao što znamo, svako iskustvo se plaća.

  Strahovima od omikrona, visoke inflacije i podizanja kamatnih stopa, koji su obeležili kraj prošle i početak ove godine, pridružio se strah od posledica rata u Ukrajini. Kad je već postalo jasno da je korona stavljena pod kontrolu, i ako su već manje-više postali jasni koraci borbe protiv inflacije, sada niko ne može da pretpostavi šta će se dešavati na geopolitičkom planu u budućnosti. Postoji mnogo raznih scenarija kako će se stvari odvijati, ali nijedan ne nosi makar nekakvu izvesnost, a ako berze nešto ne vole, to je neizvesnost.

  Sa druge strane, poznato je da svaka korekcija na tržištu akcija predstavlja odličnu priliku za investiranje po niskim cenama. Neke fantastične evropske firme i banke su pale 30%+ u svega desetak dana. Slično je i u SAD, iako nisu direktno pogođene ratom, gde su neke, uglavnom tehnološke growth kompanije, izgubile i više od 50-60% od svojih ne tako davnih maksimuma.

  Ovakav pad se mora posmatrati i u svetlu skoro dve godine velikog berzanskog rasta, gledano od aprila 2020. godine, i investitori su se svakako pitali kakva je dalja perspektiva tržišta, pogotovo sa monetarnim zatezanjem koje neminovno stiže. Korekcija od nekih 10-15% se smatra „zdravom“ za tržište i one se dešavaju stalno, ali svako probijanje tog nivoa budi paniku.

  I šta ćemo sad, što bi rekla Konstrakta?

  Najbolje je čekati, ne žuriti sa investiranjem, iako evaluacije firmi trenutno izgledaju vrlo primamljivo. Sankcije Rusiji od strane SAD i drugih zemalja i kontramere od strane Rusije, imaju uticaj na svaku multinacionalnu kompaniju u svetu, bez obzira čime se bavi, a posredno, kroz firme koje sarađuju sa njima, i na skoro svaki biznis. Evro je jasan gubitnik prema dolaru i švajcarskom franku i njegov skori oporavak je vrlo upitan. Nafta, gas, ugalj, metali, žitarice, čak i dijamanti – to su robe u kojima su zabeleženi veliki cenovni potresi. Veoma je izvesno da može da se desi dalji pad cena akcija, izazvan budućim vojnim ili političkim akcijama, koje ne treba ni da se trudimo da ih predvidimo, u ovakvim okolnostima treba biti oprezan na prvom mestu.

  Akcije firmi koje su profitirali od ove situacije su već dosta porasle, akcije firmi koje su izgubile veliki deo vrednosti čekaju potvrdu da se situacija smiruje u Ukrajini i sa inflacijom, tako da je najbolje biti strpljiv i spreman za investiranje, nikad se ne zna kad će se ukazati neka sjajna prilika.

  Uostalom, berza će nam prva javiti da je rat gotov, do tada ne treba igrati ruski rulet sa njom.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE