Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusiji „zamrznuto“ 300 milijardi dolara, dug će plaćati rubljama

  Rusija je potvrdila da zbog zapadnih sankcija uvedenih nakon invazije na Ukrajinu ne može da pristupi finansijskim rezervama vrednim 300 milijardi dolara.

  „To je otprilike polovina svih rezervi koje smo imali“, rekao je ministar finansija Anton Siluanov za rusku državnu televiziju Rossiya-1. „Imamo ukupan iznos rezervi od oko 640 milijardi dolara. Trenutno ne možemo koristiti oko 300 milijardi.“

  Zbog zamrzavanja sredstava od strane SAD, Evropske unije i drugih država, Rusija ima problema s ispunjavanjem određenih obaveza i plaćanjem nekih dugova, objasnio je ministar.

  Siluanov je rekao da se deo zlatnih i deviznih rezervi drži u kineskim juanima i da Zapad vrši pritisak na Peking da ograniči trgovinu s Moskvom.

  Međutim, ministar je izrazio uverenje da će odnosi s Kinom biti održani, ali je ponovio da će se dugovi prema „neprijateljskim državama“, poput SAD i zemalja EU, plaćati samo u rubljama.

  Ruska blagajna još uvek je relativno puna uprkos ratu i posledičnim sankcijama zahvaljujući milijardama prihoda od prodaje gasa, nafte i uglja.

  Ministar je obećao da će ruska država podržati banke koje je sankcionisao Zapad. Takođe je uveravao da ima dovoljno novca za održavanje proizvodnje osnovnih dobara.

  „Centralna banka će osigurati potrebnu likvidnost finansijskom sistemu“, rekao je Siluanov, dodajući da će se posebna pažnja posvetiti cenama hrane.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE