Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusi prete: Zatvaranje slavine moguće i drugim evropskim zemljama

  Rusija je saopštila da bi, posle Poljske i Bugarske, mogla da obustavi isporuku gasa i drugim evropskim kupcima ako i oni odbiju da pređu na plaćanje u rubljama za taj energent.

  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski zahtev za prelazak na plaćanje u rubljama rezultat zapadnih sankcija, tačnije zamrzavanja ruske imovine.

  Peskov je rekao novinarima da je Zapad zapravo „ukrao“ Rusiji tu imovinu u „neprijateljskoj akciji bez presedana“.

  On je upozorio da bi drugi evropski kupci ruskog gasa mogli da vide zatvorene slavine ako odbiju da plate gas u rubljama do isteka roka.

  Peskov je kazao da odbijanje prelaska na plaćanje u rubljama odražava želju Zapada da „kazni Rusiju po svaku cenu, na štetu sopstvenih potrošača, poreskih obveznika i proizvođača“.

  On je odbacio tvrdnje EU da obustava isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj predstavlja ucenu, insistirajući da je „Rusija i dalje pouzdan snabdevač energetskim resursima“ i da poštuje ugovorne obaveze.

  Dodao je da je zahtev za plaćanje u rubljama čisto tehnički i da ne menja ni cenu ni druge uslove iz ugovora za kupce.

  Počelo plaćanje gasa u rubljama

  Četiri evropska kupca ruskog gasa izvršili su uplate Gasprombanci u rubljama, objavio je Blumberg, pozivajući se na izvor blizak kompaniji Gasprom.

  Za sada se ne očekuje da bi prekid isporuke gasa mogao da se desi još nekome, jer je prvi naredni rok za plaćanje druga polovina maja, rekao je sagovornik Blumberga, koji je želeo da bude anoniman, jer je reč o poverljivim podacima.

  Prema njegovim rečima, do sada je deset evropskih kompanija koje kupuju ruski gas u Gasprombanci otvorilo račune za uplate u rubljama.

  Nemačka energetska kompanija Uniper objavila je da očekuje normalnu isporuku ruskog gasa s obzirom da ga plaća prema ruskoj uredbi.

  Izvor: Beta, 021, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE