Gasprom potvrdio: Obustavljena isporuka gasa Poljskoj i Bugarskoj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gasprom potvrdio: Obustavljena isporuka gasa Poljskoj i Bugarskoj

  Kompanija “Gasprom” saopštila je da je potpuno obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, pošto su te zemlje odbile da plaćaju gas u rubljama.

  Prethodno je bilo dosta oprečnih informacija o tome, između ostalog i da je gas samo na kratko prekinut a da je potom uspostavljena isporuka.

  Kompanija “Gasprom” poručila je da će snabdevanje Poljske i Bugarske ruskim gasom biti zaustavljeno, sve dok ne budu izvršene uplate u rubljama, prenose mediji.

  Ta kompanija je juče obavestila poljsku i bugarsku gasnu kompaniju da im od danas neće isporučivati gas, upozorava da bi i tranzit preko tih zemalja mogao da bude prekinut, ako bi došlo do nelegalnog izvlačenja gasa.

  Kada je reč o snabdevanju drugih korisnika, “Gasprom” je istakao da snabdeva Evropu gasom preko Ukrajine u skladu sa zahtevima evropskih potrošača, ali da je potražnja manja u odnosu na prethodni dan.

  Poljska i Bugarska: Prekid isporuke Gasprom-a kršenje ugovora

  Poljske i Bugarske vlasti poručile su da prekid isporuke predstavlja kršenje ugovora.

  Poljska državna gasna kompanija PGNiG potvrdila je da su isporuke zaustavljene i da to predstavlja kršenje ugovora.

  “Prekid isporuke gasa je kršenje ugovora i PGNiG zadržava pravo da traži odštetu, i iskoristiće sva dostupna ugovorna i pravna sredstva za to”, saopštila je ta kompanija i dodala da njeni klijenti i dalje dobijaju gas u skadu sa svojim potrebama.

  Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je da je zaustavljanje isporuke ruskog gasa ucena.

  gas, ilustracija, Pixabay

  gas, ilustracija, Pixabay

  Dodao je da Bugarska trenutno razmatra sve svoje ugovore sa “Gaspromom”, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku, jer “jednostrana ucena nije prihvatljiva”.

  Preneo je da mu je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da je kršenje ugovora od strane “Gasproma” problem cele Unije i da će EU imati zajednički odgovor.

  I bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov rekao je da je ta zemlja platila isporuke za april i da bi prekid snabdevanja bio kršenje aktuelnog ugovora.

  Nikolov je ocenio i da ruski predlog za plaćanja gasa u rubljama predstavlja značajan rizik za Bugarsku.

  Rekao je da će Bugarska poštovati stav Evropske komisije, koja je pozvala zemlje EU da ne plaćaju gas u rubljama.

  “Sve trgovinske i zakonske obaveze se poštuju, i jasno je da se u ovom trenutku prirodni gas koristi kao političko i ekonomsko oružje u sadašnjem ratu”, smatra Nikolov.

  On je nakon što je Gasprom u potpunosti obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj rekao da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim zemljama i da neće zavrtati gas ni Srbiji ni Mađarskoj.

  Mađarska: Platićemo gas u “Gasprombanci”

  Mađarska najavljuje da će platiti gas u “Gasprombanci”, prema predlogu Moskve, i da isporuka u tu zemlju nije ugrožena.

  Istovremeno, mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto izjavio je da isporuka gasa toj zemlji preko Bugarske nije ugrožena.

  “Želim da uverim sve da prekid isporuke gasa Bugarskoj ne znači zastoj u tranzitnom snabdevanju preko te zemlje”, napisao je Sijarto na svojoj Fejsbuk stranici.

  Napomenuo je da naredni račun za ruski gas dospeva 22. maja, i da će Mađarska uplatu obaviti u evrima u “Gasprombanci”, gde će taj iznos biti pretvoren u rublje.

  Ruski predlog za plaćanje gasa – kršenje sankcija EU ili ne?

  Predsednik Rusije Vladimir Putin u martu je izdao dekret kojim se predlaže kupcima ruskih energenata da otvore račune u “Gasprombanci” za plaćanje u evrima ili dolarima, koji bi potom bili konvertovani u rublje.

  EK je ranije ovog meseca saopštila da se ispunjavanjem odredbi koje je nametnula Moskva rizikuje kršenje sankcija EU zbog rata u Ukrajini, jer se praktično izvršenjem uplata u stranoj valuti ruskoj banci, koja ih potom konvertuje u rublje, strana valuta ipak stavlja u ruke ruskim vlastima.

  Rusija “zavrnula” gas Poljskoj

   

   

   

   

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE