Rusi dozvolili "neprijateljima" plaćanje gasa u stranoj valuti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusi dozvolili “neprijateljima” plaćanje gasa u stranoj valuti

  “Neprijateljske zemlje” mogu da nastave da plaćaju ruski prirodni gas u stranoj valuti preko ruske banke koja će novac konvertovati u rublje, navodi se u objavljenom ukazu Kremlja.

  Ukaz koji je potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin, objavila je ruska državna agencija RIA Novosti, dan pošto su lideri Nemačke i Italije, Olaf Šolc i Mario Dragi, rekli da ih je ruski lider uverio da će gas i dalje moći da se plaća u stranim valutama.

  Putin je zauzeo tvrđi stav, rekavši da će Rusija od petka početi da prima uplate u rubljama od zapadnih zemalja koje su uvele sankcije Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

  On je kazao da će ugovori biti suspendovani ako kupci ne prihvate nove uslove, među kojima je zahtev da otvore i račun u rubljama u ruskim bankama.

  “Ako te isplate ne budu realizovane, smatraćemo to neispunjavanjem obaveza kupca, sa svim posledicama koje iz toga proizlaze”, naveo je Putin.

  U dekretu se navodi da će banka otvoriti dva računa za svakog kupca, jedan u stranoj valuti i jedan u rubljama.

  Kupci će plaćati gas u stranoj valuti i ovlastiti banku da tu valutu kovertuje u rublje. Rublje će biti na drugom računu, sa kojeg će gas zvanično biti kupovan.

  Nedugo posle objavljivanja ukaza, nemački kancelar Šolc odgovorio je na nove uslove Rusije, rekavši da ugovori o gasu predviđaju plaćanje uglavnom u evrima, a ponekad i u dolarima.

  Naveo je da je dan ranije Putinu u telefonskom razgovoru “jasno stavio do znanja da će tako i ostati”.

  “Pažljivo ćemo razmotriti njegove (Putinove) ideje o tome kako to može da se izvede. Ali u svakom slučaju, ono što važi za kompanije je da će moći da plaćaju u evrima”, rekao je Šolc novinarima u Berlinu.

  Italijanski premijer Dragi rekao je ranije da je takođe dobio uveravanja od Putina da Evropa neće morati da plaća ruski gas u rubljama. Dragi je kazao da ga je Putin tokom sinoćnjeg 40-minutnog telefonskog razgovora uverio da “postojeći ugovori ostaju na snazi” i da će “evropske kompanije nastaviti da plaćaju gas u dolarima i evrima”.

  Vladimir Putin ZABRANIO: Nema više kupovine STRANOG softvera

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE