Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Metro, prevoz, ljudi (Unsplash)

  Rušenje kuća zbog izgradnje metroa: Za ar od 10.000 do 20.000 evra

  Oko 80 beogradskih domaćinstava će morati da se iseli zbog izgradnje metroa, a za početak će se iseliti dvadeset porodica i to je najveće raseljavanje na budućoj trasi prve linije metroa.

  U Ulici Milorada Jovanovića na Čukarici krtica, mašina koja će kopati tunel za budući metro, ući će pod zemlju. Dvadeset porodica moraće da se seli i to je najveće raseljavanje na budućoj trasi prve linije metroa.

  Rušiće se ukupno oko 80 objekata i to pre svega zbog izgradnje stanica. Jedan od njih je u zoni šećerane, a na Trgu Republike biće srušen i Staklenac.

  Direktor JKP Beogradski metro i voz Andreja Mladenović kaže da će se stanica graditi dve-tri godine, u zavisnosti od kompleksnosti. Napominje da stanica mora biti izgrađena pre nego što se prokopa tunel. „Gledali smo da se izbegava uklanjanje stambenih objekata i one lokacije gde bi eksproprijacija mnogo koštala državu“, navodi Mladenović.

  Niko neće biti oštećen

  Ko će i koliko novca dobiti, odnosno koliki stan, zavisi od brojnih faktora, a najvažniji su lokacija, kvalitet objekta i to da li je legalan. Za Grad taj posao radi Gradski zavod za veštačenje, gde je rečeno da očekuju da će uskoro početi procenjivanje.

  Direktor tog zavoda Vlado Sekulić ističe da vrednost objekta zavisi od toga kada je građen, kojim materijalima, kako je održavan, da li su plaćene takse i slično.

  Prema rečima procenitelja Milića Đokovića, očekuje se da vlasnici po aru dobiju od 10.000 do 20.000 evra. Njegova procena je da bi za nelegalne objekte vlasnici mogli da očekuju nadoknadu u visini građevinske vrednosti nekretnine.

  Predstavnici Grada kažu da niko neće biti oštećen. Tako će i oni koji se budu selili iz stanova koje su dobili na korišćenje, odnosno oni koji su stekli neki oblik stanarskog prava, dobiti stanove. Neće biti u njihovom vlasništvu, ali će dobiti pravo trajnog korišćenja.

  Izvor: RTS

  Foto: unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE