Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ruše se tereni Teniskog centra „Novak“, Šapić: Preblizu su Spomeniku braniocima

  Mašine su počele da ruše tri teniska terena u okviru Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“, kako bi se na tom mestu uradio Spomen-park oslobodiocima Beograda iz 1915.

  Uoči 2024. i 2025. stodesetogodišnjice početka Prvog svetskog rata i odbrane Beograda od austrougarske vojske, biće uređen spomen park kod Spomenika braniocima iz 1915, što znači da će tri teniska terena izgrađena u vreme dok je porodica Đoković upravljala sportskim centrom na Kalemegdanu, biti srušena.

  To je saopštio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, na konferenciji za novinare kod Spomenika braniocima iz 1915.

  Govoreći o početku rušenja tri teniska terena, odnosno radovima koje vode Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i JKP Zelenilo, Šapić je podsetio da je reč o isotrijskom mestu.

  Spomenik braniocima Beograda iz 1915. izuzeno važno istorijsko mesto ne samo za naš grad, već i za čitav srpski narod i našu zemlju, ovaj spomenik je napravljen 1988. godine u čast velikim herojima koji su branili naš grad i pokazali vanrednu hrabrost bivajući svesni da su im šanse nikakve da odbrane Beograd, da je austrougarska vojska višestruko jača, ali sa odlučnošću da izdrže da omoguće delu našeg naroda da se povuče, znate šta se desilo sa povlačenjem preko Albanije, rekao je Šapić.

  Teniski centar „Novak“, kojim je do pre dva i po meseca upravljala firma Novaka i Jelene Đoković, zajedno sa terenima, vraćen je Gradu 1. juna. Zbog zauzetog prostora, i bez rušenja ovih terena, do sada nije bilo moguće u potpunosti sprovesti projekat spomen-parka, rekao je gradonačelnik.

  „Već smo došli do toga da su nam teniski tereni došli na pola metra od spomenika. Ja kao neko ko se bavio sportom, dok nisam ušao u ovu oblast, uvek ću da podržavam sport, ali moramo da napravimo jasnu granicu između stvari preko kojih se ne ide. Ko god da se tada saglasio sa ovim, mislim da nije bio u pravu. Informacije koje imam jesu da Republički zavod za zaštitu spomenika nikada nije dao saglasnost da tereni uđu ovako duboko i zato ih mi sada uklanjamo“, naveo je Šapić.

  Izvor: Danas, FoNet, RTS

  Foto: Beoinfo_printscreen, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE