Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stan cena kvadrata

  Kolika je bila prosečna cena kvadrata u novogradnji u prvom polugodištu 2023.?

  Prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u prvih šest meseci ove godine iznosila je 214.017 dinara, što iznosi oko 1.800 evra, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

  Ta cena je manja za 1,8 odsto u odnosu na drugo polugodište 2022. godine. Površina prodatih novoizgrađenih stanova u proseku je bila 55 kvadrata. Cene kvadrata stanova u prvih šest meseci bile su od 52.481 u Bijanovcu do 489.634 dinara na Savskom vencu.

  Po opštinama, najviše prosečne cene kvadrata novogradnje bile su u beogradskim opštinama od 314.955 dinara, gde je cena u gradskim naseljima pala za 0,6 odsto u odnosu na drugo polugodište prethodne godine.

  Nekretnine, stan, cena kvadrata

  Nekretnine, cena kvadrata (Pixabay)

  Osim beogradskih opština, najviše cene bile su u Novom Sadu, Čajetini, niškoj opštini Medijani, Vrnjačkoj Banji i Sokobanji.

  Procenat kupovine stanova u Srbiji direktno od investitora na delimično regulisanom tržištu u odnosu na celokupno primarno tržište stanova u prvoj polovini ove godine dostigao je 70 odsto, a u Beogradu 85 odsto, dok je u prvom polugodištu 2020. to bilo 50 odsto, odnosno 55 odsto.

  Podsećmao, RGZ je upozorio građane, koji planiraju da ulažu novac u nepokretnosti, da „investiranje u nepokretnosti na delimično regulisanom tržištu nosi brojne rizike čiji uzrok upravo leži u tome da te nepokretnosti iz različitih razloga nisu upisane u katastar nepokretnosti“.

  Tržište nekretnina u Srbiji u prvoj polovini 2023. vredelo 3,3 milijarde evra

   

  Izvor: Beta

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE