Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RSE: Kineske firme sa američke „crne liste“ posluju u Srbiji

  Od osam kineskih tehnoloških kompanija specijalizovanih za video nadzor koje su SAD stavile na crnu listu zbog ugrožavanja ljudskih prava Ujgura, etničke muslimanske manjine koja naseljava severozapad Kine, tri su na neki način prisutne u Srbiji, piše Radio slobodna Evropa (RSE).

  Reč je, navodi RSE, o kompanijama Dahua tehnolodži (Dahua Technology), Hikvižn (Hikvision) i Iflitek (IFLYTEK).

  Zvanično predstavništvo u Srbiji ima kompanija Dahua tehnolodži, specijalizovana za video nadzor na aerodromima. Njeni su proizvodi prisutni na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, potvrđeno je za RSE u kompaniji Belgrade Airport doo.

  Kako su u pres službi kompanije Belgrade Airport naveli za RSE, beogradski aerodrom nema direktnu saradnju sa kompanijom Dahua Tehnolodži, ali su proizvodi te kineske kompanije preko podizvođača instalirani na pojedinim lokacijama.

  Predstavništvo kineske kompanije pod nazivom Dahua tehnolodži SRB doo registrovano je u novembru 2016. i to za trgovinu na veliko elektronskim i telekomunikacionim delovima i opremom, podaci su APR. Zakonski zastupnici su dvojica kineskih državljana, Feng Vang i Lićuen Fu, a stopostotni vlasnik predstavništva u Srbiji je ogranak Dahua Tehnolodži sa sedištem u Holandiji, piše RSE.

  Predstavništvo Dahua tehnolodži odbilo je da odgovori na pitanja RSE u vezi sa njihovim poslovanjem u Srbiji i eventualnim sporazumima sa vladom Srbije i njenim institucijama.

  Iz kabineta ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića, zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, saopštili su da ne raspolažu informacijama da li Srbija ima zaključene sporazume sa tri pomenute tehnološke kompanije iz Kine.

  Potvrđeno je međutim da je Popović ostvario kontakt sa predstavnikom jedne od kompanija na crnoj listi SAD tokom Četvrte konferencije Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu 8-9. oktobra 2019.

  „Ministar Popović održao je sastanak sa Li Šipengom, potpredsednikom kompanije Iflitek. Profesor Li je bio jedan od govornika na konferenciji. Tokom sastanka, razgovarano je o potencijalima saradnje, a Li je izrazio želju da Srbija bude centar poslovanja kompanije Iflitek u centralnoj i Istočnoj Evropi“, rečeno je.

  U odgovoru se takođe navodi da je kompanija Iflitek jedan od lidera u oblasti veštačke inteligencije u prepoznavanju zvuka i automatskom prevodu na više od 50 jezika, među kojima je i srpski.

  Kineska kompanija Hikvižn (Hikvision) u Srbiji nema registrovano predstavništvo, ali su njihovi proizvodi za video nadzor dostupni u Srbiji preko preduzeća KBC Security d.o.o. iz Pančeva, koje je prema podacima APR registrovano za pružanje usluga sistema obezbeđenja.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je za RSE navelo da nema saradnju ni sa jednom od tri kineske kompanije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE