"Prodajom obveznica UŠTEDA pola milijarde evra"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Prodajom obveznica UŠTEDA pola milijarde evra”

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su ostvarene milionske uštede od prodaje preostalog dela ranije emitovanih obveznica na Londonskoj berzi i da će se ovakvim akcijama na međunarodnom finansijskom tržištu skuplji krediti zameniti jeftinijim.

  Ušteda na kamatama na deset godina iznosi 530 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

  Srbija je emitovala desetogodišnju obveznicu u iznosu od 550 miliona evra i ostvarila kamatnu stopu, odnosno prinos, od 1,25 odsto, rekao je Mali i naglasio da se skuplji krediti zamenjuju jeftinijim, a javni dug se ne povećava.

  U saopštenju se dodaje da je Srbija te rezultate ostvarila na reotvaranju postojeće emisije evroobveznica, Srbija 2029, izdate 26. juna ove godine.

  Prema rečima Malog, tim novcem će biti isplaćen dug u dolarima, koji dospeva u februaru, na pozajmicu koja je uzeta po značajno većoj stopi od 4,9 odsto, čime će biti smanjeno učešće dolarskog duga u ukupnom javnom dugu.

  Mi ćemo na ovaj način učešće duga u dolarima spustiti na ispod 20 odsto, a na početku ove godine njegovo učešće u ukupnom javnom dugu je bilo 26 procenata, precizirao je Mali.

  Mali je naglasio da je 2016. godine trošak kapitala bio mnogo veći i da je prosečna ponderisana kamatna stopa iznosila 4,5 odsto, a da je sada sa ovom emisijom ona spuštena na 3,27 odsto.

  Umesto da plaćamo 4,9 odsto, sada plaćamo 1,25 odsto i kada pogledate kako se kreće trošak kapitala, kamatnih stopa, on se spušta iz meseca u mesec, iz godine u godinu, što je potvrda sigurnosti zemlje i ulaganja, potvrda dobrog kreditnog rejtinga, potvrda uspeha i napretka naših ekonomskih reformi, zaključio je Mali.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE