RERI: Ziđin i Linglong iznad zakona Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RERI: Ziđin i Linglong iznad zakona Srbije

  Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) ocenio je da su investicije kineskih kompanija Ziđin koper Srbija u Boru i Linglonga u Zrenjaninu iznad zakona Srbije.

  Ističu da je država po pitanju ove dve investicije, jedne koja je realizovana, a druge koja je u pripremi, u nizu slučajeva odbila da interveniše i primora ulagače da usklade rad sa propisima Srbije i na taj nači zaštiti sopstveni pravni poredak, ali i zdravlje građana i životnu sredinu.

  Predsednik upravnog odbora RERI Jovan Rajić rekao je da država u ovim slučajevima, ne samo da ne primenjuje propise i odbija da prikupi informacije koje su neophodne, nego ne reaguje i na one informacije koje joj dostavlja civilni sektor sa konkretnim dokazima na osnovu kojih ima dovoljno elmemenata za reakciju i sprovođenje određenih inspekcijskih i krivičnih postupaka.

  Dve krivične prijave protiv Ziđina

  “U Boru je RERI pokrenuo nekoliko zahteva za vanredni inspekcijski nadzor po različitim osnovama po pitanju zagađenja”, kazao je Rajić, a kao tri najznačajnija naveo je one koji se odnose na zagađenje reke Pek, funkcionisanje ventilacionog postrojenja rudnika “Jama”, koje kako je naveo, radi bez građevinske dozvole i zagađenje vazduha u Boru.

  Istakao je da nadležna inspekcija u ovim slučajevima ili nije reagovala ili je odbila da obavesti RERI, kao podnosioca predstavke, o rezultatima izvršenog nadzora.

  Kako je objasnio, inspekcija je o tome da je tražen vanredni inspekcijski nadzor obaveštavala i Ziđin da se izjasni, da bi potom odbijala zahtev, bez obzira na prikupljene podatke o zagađenju, uz obrazloženje da ne postoji pravni osnov ili da RERI nije nije kvalifikovan i ovlašćen da traži takav nadzor, iako zakon, istakao je, kaže drugačije.

  Naglasio je da postoje i dve krivične prijave protiv Ziđina i odgovornog lica, od kojih se jedna odnosi na zagađenje vazduha, dok se druga priprema zbog zagađenja vode i rečnog mulja u Peku.

  Linglongu zemljište, subvencije…

  Govoreći o ulaganju Linglonga u fabriku guma u Zrenjaninu, Rajić je naveo da je za početak po više osnova nezakonita odluka države da pokloni investitoru 96 hektara zemljišta, vrednog 7,5 miliona evra, kao i još 75 miliona evra subvencija, a da istovremeno ne postoje čvrste garancije ulagača o broju zaposlenih ili poštovanju ekoloških standarda.

  Kako je kazao, još ne postoji studija o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike, iako ona mora da se uradi pre nego što se krene u realizaciju projekta.

  Precizirao je da je primenjeno razdvajanje jedinstvenog projekta na više manjih, kako bi se izbegla obaveza sprovođenja procedure koja se odnosi na studiju procene uticaja na životnu sredinu.

  Rajić je kazao i da se RERI žalio i na devet od do sada 10 izdatih građevinskih dozvola u vezi sa izgradnjom fabrike u Zrenjaninu i da su postupci sada pred upravnim sudom.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zrenjaninac 1

   Zamislite da se strancima daje više od 80 miliona evra, poklanja zemljište, dovlači voda za piće koju Zrenjaninci nemaju već 40 godine i pored završene Fabrike vode koju će platiti građana kroz višu cenu česmovače. Prljava tehnologija najveće gumare u Evropi će prema gradu i rezervatu ptica Carska Bara ispuštati otrove, formalin i čađ kojiće zagaditi i oranice naših paora. Naši građevinci ne mogu ni da primirišu ovom velikom gradilištu jer su na njemo za siću angažovani većinom štićenici kineskih zatvora. Srećom, uskoro stiže još jedan zagađivač sa najvećom farmom svinja. Ima se - u sve se ugrađuju. Izvinjavamo se što od svog naroda pravite budale.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE