Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Alkohol

  Akciza poskupljuje RAKIJU, a pojeftinjuje VISKI

  Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.

  Time se izjednačava iznos akcize za sva ova pića u odnosu na procenat alkohola u njima, umesto u odnosu na sirovinu od koje su proizvedena, pa za visinu akcize neće biti bitno da li je piće napravljeno od voća, kao što je slučaj sa rakijama, ili od žitarica, koje su osnovna sirovina za proizvodnju viskija.

  Na sva žestoka alkoholna pića koja sadrže 40 odsto alkohola bi se umesto dosadašnjih 136 dinara po litru, budžetu ubuduće dotiralo 185 dinara.

  Shodno ovim izmenama nameti na domaća pića kao što su rakije, bili bi veći zbog čega se očekuje njihovo poskupljenje, za razliku od uvoznih pića, poput viskija koja bi zbog manjih nameta trebalo da pojeftine.

  Naime, akciza na voćnu rakiju sada iznosi 136,62, pa bi nova od 185 dinara predstavljala povećanje, dok je situacija kod viskija sa istim sadržajem alkohola sasvim drugačija. Sada iznosi 348,17 dinara što je znatno više od nove predložene akcize.

  Akcize na pivo i ostala niskoalkoholna pića koja sadrže između 1,2 odsto i 15 odsto alkohola, se ne menjaju i ubuduće će se obračunavati po litru pića. Akciza na pivo i dalje će iznositi 26,44, a na vina i ostala niskoalkoholna pića 23,14 dinara po litru.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE