Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici EU

  Rekordan broj stranih radnika u Hrvatskoj

  Hrvatska je premašila brojku od 100.000 radnih dozvola za strane radnike, a uzrok toga su velike demografske promene kroz koje Hrvatska prolazi, sve manji broj mlađe generacije koja odlazi iz Hrvatske te odliv radne snage s jedne, ali i ekonomski rast s druge strane, prema istraživanju firme PickJobs o zapošljavanju stranaca.

  Zadnje tri godine i te kako je vidljiv porast broja zahteva za dozvolama za rad stranih radnika. Radnici iz dalekih zemalja stižu uglavnom preko agencija.

  U Hrvatsku dolaze visokokvalifikovani radnici ali i niskokvalifikovani kojih ima najviše. Iz PickJobsa kažu da u Hrvatsku uglavnom dolaze radnici u uslužnim delatnostima, pre svega turizmu i ugostiteljstvu, radnici u građevini koji su izrazito traženi, ali se traže i radnici u poljoprivredi i sezonskim poslovima, piše HRT.

  U Hrvatskoj dominiraju stranci koji dolaze iz zemalja okruženja, ali sve je više ljudi koji dolaze iz Ukrajine i Filipina.

  Budući da je Hrvatska početkom prošle godine ukinula kvote za zapošljavanje stranih radnika i predstavila test tržišta rada koji bi domaćim poslodavcima trebao olakšati pronalazak stranih radnika, beleži se sve veći priliv stranih radnika koji popunjavaju slobodna radna mesta.

  Najveći broj dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj u 2022. godini izdat je državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Nepala i Kosova.

  Vredni i odani

  Većina poslodavaca koje je obuhvatilo ovo istraživanje ima samo reči hvale za strane radnike.

  Radnici su vredni, disciplinovani, pouzdani i odani poslodavcu, jedino im je potreban malo duži period adaptacije, što je prirodno. U Hrvatskoj su u potrazi za boljim životom, ali i boljim prihodima, jer veliki deo zarade radnici šalju svojim porodicama.

  Istraživanje o zapošljavanju stranih radnika došlo je do zaključka da je smeštaj za strance svake godine sve kvalitetniji i da sve više firmi nudi topli obrok.

  Poslodavci ipak nailaze i na određene prepreke. Dugo se čeka na dozvolu za boravak i rad u letnim mesecima, a to predstavlja problem i za poslodavce, ali i za radnike koji odustaju od posla.

  Ponekad je stranim radnicima teško dovesti porodicu u Hrvatsku jer je teško uskladiti stalan i kvalitetan posao za muža i ženu u istom gradu. Ako se i cele porodice presele u Hrvatsku, dolazi do problema težeg upisa dece u vrtiće i sl. Iako se ti problemi rešavaju brže nego ranije, jer sada skoro svaka firma ima iskustva sa stranim radnicima.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE