Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da svi budu SREĆNI, a da tim kreira dobre poslovne rezultate?

  Da li biste rekli da je vaš tim maksimalno produktivan? Stvaranje savršeno funkcionalnog tima nije lako, naročito ako je reč o velikom timu, sa puno različitih ličnosti, ciljeva i uloga. Kako da svi budu srećni a da tim kreira dobre poslovne rezultate pitanje je koje muči veliki deo poslovnog sveta.

  Neki od najčešćih problema su sledeći:

  1. Nejasna podela uloga

  Ovaj problem dovodi do nastanka konflikata, bespotrebnog rasipanja energije i vremena. Članovi tima moraju da se slože ko će raditi određene poslove i kako se donose i modifikuju odluke u timu.

  Uzmimo primer jedan timski sasatank.

  Sastanci u kompanijama u kojima nisu jasno podeljene uloge izgledaju ovako: predugi su, komunikacija traje predugo, svako priča sa svakim i ne zna se ko je za šta odgovoran.

  Kada se tim odluči na bolju podelu uloga, tada kreće otklanjanje problema.

  Uz pomoć bolje podele uloga, unapredićemo sopstvenu dinamiku, sposobnost planiranja i povećati produktivnost, odnosno skratiti vreme za sastanke.

  2. Neefektivno liderstvo

  Problem koji uzrokuje i nejasnu podelu uloga. Neefektivan lider je onaj koji ne komunicira dovoljno. Ako hoćeš da vodiš tim, moraš najpre da znaš ko se u njemu nalazi. Lider mora da poveže tim kroz efektivnu komunikaciju i da je razvija. On mora biti spreman da stalno ponavlja zbog čega je nešto bitno da se uradi, a ne samo šta, a njegove poruke moraju biti lako razumljive svima (onima u vrhu, kao i onima na dnu hijerarhijske lestvice).

  Evo primera iz prakse. Grupa top menadžera u jednoj organizaciji imala je slabu komunikaciju sa menadžerima na nižim nivoima. Komunicirali su samo između sebe što je dovelo do neslaganja u ciljevima i lošem sprovođenju planova. Kada su primenjene određene tehnike koučinga, došlo je do poboljšanja vertikalne komunikacije, razvoja kreativnosti i bolje implementacije planova.

  3. Nezainteresovanost za druge poslove

  Da, bitno je da postoji jasna podela uloga i da svi imaju svoja zaduženja, ali je jako važno da se ne vuku suviše oštre granice među poslovima.

  Neophodan korak za timski rad je ispoljavanje interesovanja za druge poslove koji su povezani sa poslom koji se obavlja. Na taj način kreira se neophodna sinergija, jer se dozvoljava da kruži kreativna energija, da se iznose novi pristupi i mišljenja. Prošireni okvir odgovornosti pomaže stvaranju zajedničkog interesa, bržem rešavanju problema i boljim rezultatima.

  4. Zanemarivanje individualnih razlika

  Uspešan tim ima sluha za potrebe svakog njegovog člana. Nekada je potrebno dozvoliti ljudima da rade na način koji će im omogućiti da pruže najveći doprinos. Uzmimo za primer zaposlenog koji je pokazuje nekonzistentnost u radu, poteškoće u komunikaciji sa ljudima i uklapanja u radni kolektiv, ali sa druge strane daje dobre poslovne rezultate.

  Nakon određenim metoda koučinga zaključuje se da se radi o profilu koji zahteva potpunu nezavisnost u radu. Stoga, zaposleni bi trebalo ili da dobije odvojenu kancelariju ili da mu se da mogućnost da radi odakle sam želi jer će na taj način unaprediti sopstvenu motivaciju za rad i rezultate.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE