Radojičić: „Beograd na vodi” je dragulj Jugoistočne Evrope

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radojičić: „Beograd na vodi” je dragulj Jugoistočne Evrope

  Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je Kulu Beograd, najveći objekat u izgradnji u okviru projekta Beograd na vodi.

  On je tom prilikom precizirao da je trenutno na ovom zdanju angažovano 750 radnika, a na čitavom projektu više od 2.200.

  „Čitava zgrada biće na visini od 168 metara, a trenutno su radovi na 150. metru. Očekujemo završetak glavnih radova do kraja godine, jer je projekat veoma zahtevan. Kula je jedna od retkih, ako ne i jedina zgrada na svetu koja kroz samo 10 spratova postiže rotaciju od 90 stepeni. Do sada je 870 stanova useljeno, a očekuje se da ih do kraja godine bude još oko hiljadu. Na prostoru projekta Beograd na vodi biće ukupno 1,8 miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora“, istakao je Radojičić.

  Kako je naglasio, Kula Beograd je namenjena svim sugrađanima i gostima našeg grada, jer će se na njenom vrhu nalaziti vidikovac sa pogledom od 360 stepeni. Odavde će se pružati pogled na celu prestonicu, njene reke i znamenitosti, pa će Beograđani i turisti moći da sagledaju Beograd iz sasvim novog ugla.

  Krov Galerije Beograd najzeleniji krov u regionu

  Gradonačelnik Beograda je posebno skrenuo pažnju na to koliko se vodi računa o ekološkom aspektu ovog projekta, energetskoj efikasnosti i zelenilu.

  „Krov Galerije Beograd je šezdeset odsto prekriven zelenilom, to je najzeleniji krov u regionu, a brojne su i javne zelene površine, igrališta i parkovi“, rekao je Radojičić za TV Prva.

  Radojičić je najavio da će u narednim godinama jedan od prioritetnih zadataka biti čistoća reka, jer će samo na taj način moći da se kompletno iskoristi potencijal ovog prostora.

  „S druge strane, Savski trg je najzeleniji trg gde će na kraju biti zasađeno 300 stabala. Ceo kompleks je građen tako da bude prilagođen biciklistima i pešacima, povezan je sa postojećom mrežom staza za bicikliste duž Novog Beograda“, istakao je Radojičić.

  Još jedna specifičnost Kule Beograd ne samo u domaćim već i u svetskim okvirima jeste upotreba specijalnih fasadnih stakala. Naime, do 9. sprata biće ugrađena stakla koja u sebi imaju linije nevidljive ljudskom oku, a koja služe očuvanju biodiverziteta, piše Beoinfo.

  „Završetkom Kule Beograd, budućeg simbola grada, koji nas očekuje krajem ove godine, zaokružujemo izgradnju jezgra projekta. Kada čitav Beograd na vodi, kao savremeni gradski koncept, bude završen, postaće dragulj ne samo Beograda već i ovog dela Evrope“, kazao je Radojičić.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beoinfo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE