Nova BG atrakcija: Kako će izgledati LINIJSKI PARK (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova BG atrakcija: Kako će izgledati LINIJSKI PARK (FOTO)

  Nova gradska atrakcija, uređeni javni prostor na potezu nekadašnje železničke pruge od Beton hale do Pančevačkog mosta osmišljen kao “Linijski park”  uskoro bi trebalo da počne da se gradi.

  Prvi radovi na ovom projektu najavljeni su za kraj ove godine, a uređenje prostora počeće na delu kod Beogradske tvrđave.

  Projekat na čak 66 hektara

  Nakon okončanog prošlogodišnjeg konkursa, sada se na javnom uvidu našao i plan detaljne regulacije za ceo prostor od čak 66 hekatara, prenosi sajt Beobuild.

  Plan detaljne regulacije zeleni javni prostor deli na 10 celina, sa još dodatnih šest zona koje će se dodirivati sa granicama budućeg Linijskog parka.

  Povezivaće druge javne prostore i niz razlicitih funkcija i ambijentalnih celina na potezu dugačkom 4.5 kilometara  čime će pomoći izgradnju novog urbanog identiteta i dalji razvoj dunavske padine.

  5km biciklističke staze, 100.000m2 pešačkih površina

  Linijski park planirano je da ima oko pet kilometara biciklističkih staza, 100.000 kvadratnih metara pešačkih površina, 200.000 metara kvadratnih zelenih površina, 5.000 novih stabala i 500 klupa za posetioce.

  Prema najavama zvaničnika, ukupna vrednost projekta trebalo bi da iznosi 55 miliona evra, od čega je u prvoj fazi u budžetu grada već opredeljeno 15 miliona evra.

  U neposrednoj blizini ovog po najavi kvalitetnog javnog prostora nalaze se brojne istorijsko-kulturne atrakcije, sportski centri i turistička infrastruktura, poput Beogradske tvrđave, Beton hale, putničkog pristaništa na Savi, SRPC „Milan Gale Muškatirović“, teniskih terena „Novak“, dunavskog keja i drugo.

  Iz tog razloga se posebno ističe integrativna uloga Linijskog parka u planiranoj urbanizaciji ovog dela dunavske obale. Pored postojećih sadržaja, na obodima planiranog zelenog pojasa planirani su i brojni budući projekti poput Marine Dorćol, rekonstrukcije termo-elektrane “Snaga i svetlost”, zona industrijskog nasleđa, kao i stambenih projekata “Novi Dorćol”, “Duga” i “Luka Beograd”.

  Park na 23 hektara

  Ukupna površina samog parka iznosi skoro 23 hekatara, a kako je projektom ambiciozno najavljeno, na ovom prostoru će biti ponuđeni brojni prateći sadrzaji, od rekreativno-sportskih, preko komercijalnih do duhovnih.

  Da bi se obezbedio pun kontinuitet zelenog javnog prostora, predviđeno je da se sve postojeće i buduće saobraćajnice koje se ukrštaju sa parkom denivelišu, a da se sadržaji na konstrukcijama usklade u nivou Linijskog parka.

  Za tu potrebu biće rekostruisana tri postojeća podvožnjaka u Tadeuša Košćuška, Dubrovačkoj i Knežopoljskoj, ali i izgrađena tri nova na ukrštanju parka sa Cvijićevom, Žorža Klemansoa i Dunavskom.

  Pored ovih podvožnjaka, planiran je i jedan nadvožnjak, koji će preko Poenkareove spojiti Dunavsku sa Bulevarom despota Stefana. Dobra vest koji donosi ovaj plan je i završetak nedostajuće rampe na Pančevačkom mostu, pa će u budućnosti vozači na Pančevcu imati i opciju direktnog isključenja ka Vilinim vodama.

  Pored zelenih površina planiranih u direktnom kontaktu sa tlom, prema planu dozvoljeno je samo 25 odsto površine parka pod zastorom, odnosno podzemnim/nadzemnim objektima ili vrtno-arhitektonskim građevinama.

  Park će formirati novo zeleno gradsko tkivo koje će vezivati različite tematske zone, sportske terene za aktivnu i pasivnu rekreaciju, kontinualne biciklističke i trim staze, prostore za okupljanje, edukaciju, odmor i meditaciju…

  Visinska razlika koja postoji na delovima terena rešena je stepenastim modelovanjem terena koji se spušta ka reci, a u okviru parka planirano je nekoliko podzemnih garaža i dve metro stanice.

  Izvor: Beobuild

  Foto: Beobuild

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE