Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mobilizacija, sankcije rusiji

  Putin zabranio strane reči

  Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuje upotrebe stranih reči, sa izuzetkom onih koje nemaju analoga u ruskom jeziku.

  Prema dokumentu objavljenom na zvaničnom sajtu za pravne informacije, Zakon obezbeđuje status ruskog jezika kao državnog jezika širom Rusije i „uspostavlja kontrolu nad načinom na koji zvaničnici i stanovništvo poštuju norme savremenog ruskog književnog jezika“.

  U dokumentu su navedeni novi pojmovi, kao što su normativni rečnici, normativne gramatike i normativne referentne knjige, koji određuju norme savremenog ruskog književnog jezika.

  Kako prenosi Izvestija, u slučajevima kada se kao državni jezik koristi ruski nije dozvoljena upotreba reči i izraza koji ne odgovaraju književnim normama.

  To se posebno odnosi na sve oblike opscenog jezika.

  Takođe nije dozvoljeno koristiti strane reči ako imaju uobičajene analoge na ruskom jeziku, a lista izuzetaka koji nemaju uobičajene analoge u ruskom jeziku naći će se u standardnim rečnicima.

  Zakon precizira spisak oblasti u kojima se ruski jezik mora koristiti kao državni, među kojima su informacije za potrošače i korisnike usluga, kao i za obrazovne, državne i opštinske informacione sisteme.

  Zakon o ograničavanju upotrebe stranih reči u ruskom jeziku Državna duma je usvojila 16. februara.

  Prethodno je Putin 25. januara u osnove državne kulturne politike zemlje uvrstio borbu protiv nepristojnih reči i prekomerne upotrebe stranog rečnika.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE