Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vojvodina najmanje šumovita regija Evrope

  Vojvodina je najmanje šumovita regija Evrope, sa manje od sedam odsto teritorije pod šumama.

  Većina njenih opština se tim problemom uopšte ne bavi, a za konkurse i sredstva koje Pokrajina dodeljuje za pošumljavanje nisu zainteresovane, pokazalo je istraživanje mreže „Pošumimo Vojvodinu“, piše Euronews Srbija.

  Grupa ekoloških organizacija pokrenula je peticiju u kojoj se traži da se uvedu nove zakonske obaveze za lokalne samouprave kako bi se država i pokrajina ozbiljnije pozabavile ovim problemom.

  Srbobran je jedina među 45 vojvođanskih opština sa višegodišnjim planom pošumljavanja, a činjenica da ovo za opštine nije zakonska obaveza čini ih dodatno pasivnim i nezainteresovanim, kažu u mreži „Pošumimo Vojvodinu“ koja je analizirala kako se planira i koliko finansira pošumljavanje pokrajine.

  „Jasan je zaključak da ne postoji niti volja, niti u ovom trenutku nekakvih većih mogućnosti za ozbiljniji put pošumljavanja Vojvodine“, kaže Dejan Maksimović iz mreže „Pošumimo Vojvodinu“.

  Maksimović navodi da je trenutno pod šumom 150.000 hektara, a da nedostaje još najmanje toliko.  „To je pojas širine 17 kilometara i dužine 100 kilometara od Novog Sada do Subotice. Znači to je ono što nama trenutno nedostaje do optimalne šumovitosti“, objašnjava on.

  Sa druge strane, Saša Stevanović iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kaže da bi za pošumljavanje onda svaka opština trebalo da da 3.000 novih hektara, novih parcela da bi se radilo i objašnjava kako to nije realno i da moramo biti svesni činjenice da je Vojvodina žitnica.

  U proteklih deset godina Pokrajina je za pošumljavanje oko 2.400 hektara izdvojila 700 miliona dinara. Nisu, međutim, sve te parcele ispunile uslove da se proglase novom šumom. Uspešnost je bila 64 odsto.  

  Stevanović najavljuje novi konkurs i dodatnih 180 miliona dinara za pošumljavanje i dodaje da bi opštine morale biti aktivnije. Sa druge strane, ni Pokrajina nema višegodišnji plan.

  Izvor: Euronews

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE