Prvi put u 30 godina: Šamar za Kinu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi put u 30 godina: Šamar za Kinu

  Američka rejting agencija Mudis snizila je, prvi put u tri decenije, kreditni rejting Kine za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti.

  Rejting agencija je kao razloga za to navela zabrinutost zbog gomilanja duga zemlje i usporavanje rasta, a Peking je ovo smanjenje odbacio kao “neprimereno”, izveštava agencija Frans pres.

  Mudis je srezao rejting Kine na A1 sa prethodnog nivoa Aa3, ali je izglede poboljšao sa negativnih na stabilne, navodi se u saopštenju agencije. Kao razlog takve odluke, agencija navodi verovatan “materijalni rast” ukupnog duga privrede i teret koji će to predstavljati za državne finansije.

  Odluka Mudisa dolazi u vreme dok Kina pokušava da “očisti” toksičnu mešavinu nekontrolisanog i riskantnog zaduživanja koja je godinama podsticala spektakularan rast ekonomije, piše francuska agencija.

  Smanjenje rejtinga odražava Mudisovo očekivanje da će finansijska snaga Kine donekle oslabiti tokom narednih godina, pri čemu će dug privrede nastaviti da raste pošto potencijalni rast usporava“, objašnjava agencija.

  Ukupni neizmireni dug Kine porastao je na 260 odsto bruto domaćeg proizvoda do kraja 2016, a Međunarodni monetarni fond je upozorio da bi dužnička kriza u zemlji mogla da “ugrozi globalnu finansijsku stabilnost”, dodaje Frans pres.

  Vlada u Pekingu je smanjila svoj cilj privrednog rasta za 2017. godinu na oko 6,5 odsto, nakon privredne ekspanzije u 2016. godini od 6,7 procenata, što je najsporija stopa rasta od 1990. godine.

  Kineskim, 13. po redu petogodišnjim planom objavljenim 2016. godine, predviđa se prosečna godišnja stopa rasta od 6,5 odsto za period 2016-2020.

  Mudis je, međutim, saopštio da očekuje da će kineski potencijal rasta oslabiti na pet posto godišnje u narednih pet godina, navodeći kao argumente smanjenje investicija, ubrzani pad radno sposobne populacije i kontinuirani pad produktivnosti. Kinesko Ministarstvo finansija je odbacilo ocenu agencije, rekavši da je Mudis koristio “neodgovarajuću” metodu za procenu rizika s kojima se ekonomija suočava.

  “Precenili su teškoće s kojima se suočava kineska privreda”, piše u saopštenju ministarstva.

  Dodaje se da je u 2016. racio ukupnog duga države prema ukupnim sredstvima bio 36,7 odsto, što je niže nego u vodećim tržišnim ekonomijama, kao i da se “raspon povećanja državnog duga efikasno kontroliše”.

  Izvor: BIZLife/Agencije/B92

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE