Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva osoba na svetu primila četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa

  Medicinski centar Šeba kraj Tel Aviva započeo je prvi u svetu testiranje četvrte doze vakcine Fajzer/Biontek protiv kovida-19.

  Taj najveći medicinski centar u Izraelu i na Bliskom istoku angažovao je 150 zaposlenih za istraživanje. Svako od njih je primio treću, buster dozu, u avgustu i sad im je nivo antitela ispod 700, rekao je bolnički portparol.

  Prvi koji je primio četvrtu dozu je hirurg koji transplantira srce doktor Jakob Lavi.

  On je rekao da je to bio jedan mali ubod u rame, ali jedan veliki skok za čovečanstvo u globalnoj borbi protiv infekcije kovidom.

  Istraživanje predvodi dr Gili Regev Johaj, direktorka jedinice za infektivne bolesti. Odobrio ga je Helsinški odbor Ministarstva zdravlja koji nadgleda testiranje na ljudima.

  Iako Uprava za hranu i lekove SAD još nije odobrila četvrtu dozu vakcine Fajzer izraelski eksperti preporučuju da je prime zdravstveni radnici i građani stariji od 60 godina jer se čini da zaštita opada za šest meseci.

  „Očekuje se da će ova studija rasvetliti dodatne koristi davanja četvrte doze. Mi ćemo težiti da shvatimo da li i kome vredi dati četvrtu dozu“, rekla je dr Regev Johaj.

  Njen je cilj da utvrdi da li je četvrta doza efikasna u proizvodnji antitela i da li je bezbedna.

  Rezultati studije će pomoći da se odredi politika ne samo u Izraelu, već i u svetu u vreme kada novi soj omikron izaziva nov talas infekcija.

  Mnogi eksperti veruju da raspoložive vakcine nisu efikasne protiv tog soja, prenose izraelski mediji.

  Premijer Izraela Naftali Benet je ocenio da je Izrael i dalje na čelu globalnog napora bavljenja pandemijom.

  On je podsetio da su građani Izraela prvi u svetu primili treću dozu vakcine i da nastavljaju da budu prvi sa četvrtom dozom takođe.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE