Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Protesti mlekara za ministarku su – predstava

  Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je da su protesti poljoprivrednika osnovani kada nema dijaloga, a da pošto je razgovarala sa 20 udruženja za tri meseca da je prošlonedeljni protest proizvođača mleka „bila neka druga vrsta predstave“.

  „Meni su protesti osnovani kada nema dijaloga, za tri meseca sam se videla sa više od 20 udruženja koja je predstavljalo u proseku od šest do 10 poljoprivrednih proizvođača, na razgovorima su bili i pokretači protesta, pa zaista mislim da je to bila neka druga vrsta predstave, a ne ona koja bi trebalo da dovede do konkretnog rešenja“, rekla je Tanasković na TV Prva.

  Protest sa performansom: Mleko i fekalije tekli niz Nemanjinu

  Dodala je da je od proizvođača tražila predloge i da su za svaki pravljene kalkulacije za moguće subvencije u ovoj godini. Navela je da su poljoprivrednici tražili da se ukine zabrana uvoza mleka, da je ona ukinuta 1. februara, a da je protest bio 3. februara.

  Tanasković je rekla da poljoprivrednici traže i da se kontroliše uvoz mleka što se i čini, a da je jedan od zahteva da se premija za mleko sa 10 dinara poveća na 20 dinara, što bi državu iz budžeta koštalo osam milijardi dinara.

  Mleko (Unsplash)

  Ona je rekla da bi povećanje te premije bio rizik jer se ne zna da li bi taj novac završio kod proizvođača, i da misli da su direktne subvencije po grlu bolja mera. „Ko može da garantuje da mlekare ne bi za taj iznos premije za mleko smanjile otkupnu cenu mleka“, upitala je Tanasković.

  Dodala je da je razgovarala sa predstavnicima mlekara i zamolila ih da sada, kada pada cena mleka, ne smanjuju otkupnu cenu i da „podnesu teret za tri meseca, pa će se za dalje videti“ i da čeka odgovor.

  Tanasković je rekla da će biti isplaćene premije za mleko za četvrti kvartal prošle godine, da su subvencije za suncokret isplaćene u petak i da su ukupno iznosile četiri milijarde dinara.

  Proizvođačima mleka će, prema njenim rečima, do kraja marta biti isporučeno i 26.000 tona merkantilnog kukuruza, a da je do sada od te količine podeljeno 1.000 tona.

  Ministarka o mlekarima: Mlečno govedarstvo – jedan od strateških ciljeva

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE