Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarka o mlekarima: Mlečno govedarstvo – jedan od strateških ciljeva

  Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je, povodom protesta mlekara, da su mere za pomoć stočarstvu jedan od prioriteta, kao i da su u toku proračuni i da će Ministarstvo ovih dana izaći sa konkretnim iznosima podrške.

  Jelena Tanasković je za Tanjug rekla da su proteklih nedelja razgovarali sa svim proizvođačima koji su bili spremni da razgovaraju, te da su u protestu ispred Ministarstva poljoprivrede ljudi koji su odbili razgovore.

  „Kalkulakcije se trenutno rade i ovih dana ćemo izaći sa tačnim iznosima subvencija“, istakla je ministarka i navela da je ove godine jedan od strateških ciljeva razvoj stočarstva, a pre svega mlečnog govedarstva.

  Ocenila je da je sve što je pravno izvodljivo od zahteva proizvođača mleka već i urađeno i navela da je izvoz dozvoljen. Kada je reč o uvozu mleka, rekla je da ga je nemoguće zabraniti, ali da će država pojačati kontrolu.

  Ukazala je da se razmatralo i povećanje premija sa 10 na 20 dinara za litar mleka, ali da je proizvođačima objašnjeno da korist od toga na kraju ima mlekarska industrija, te da je za proizvođača bolja neka druga vrsta subvencija.

  Jedan od zahteva proizvođača je i uvođenje zaštitne minimalne cene, a ministarka je rekla da to trenutno u Srbiji ne postoji kao zakonska kategorija. Dodala je da bi u narednom periodu mogao da se razmotri način kako da se, ako postoji mogućnost, izmeni zakonski okvir u tom pravcu.

  Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE