Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cena nekretnina, stan

  Tržište nekretnina u Srbiji u prvoj polovini 2023. vredelo 3,3 milijarde evra

  Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u Srbiji prvoj polovini ove godine iznosila je 3,3 milijarde evra, od čega je 1,1 milijarda evra, odnosno 34 odsto ukupne vrednosti prometovanih nepokretnosti, dolazilo iz delimično regulisanog sistema tržišta nepokretnosti, objavio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

  Broj ugovora zaključenih u okviru delimično regulisanog sistema tržišta u prvom polugodištu 2023. iznosio je 9.494, što je 137 odsto više nego u isto vreme 2020. godine, navedeno je u saopštenju.

  Kako se dodaje, u slučaju kupovine direktno od investitora, 78 odsto ukupne vrednosti prometovanih nepokretnosti dolazi sa delimično regulisanog tržišta.

  RGZ je naveo da se od investitora najčešće kupuju stanovi, gde je takođe primetan značajan porast kupovina na delimično regulisanom sistemu tržišta nepokretnosti u poslednje četiri godine.

  Procenat kupovine stanova u Srbiji direktno od investitora na delimično regulisanom tržištu u odnosu na celokupno primarno tržište stanova u prvoj polovini ove godine dostigao je 70 odsto, a u Beogradu 85 odsto, dok je u prvom polugodištu 2020. to bilo 50 odsto, odnosno 55 odsto.

  stan

  Zgrada, tržište nekretnina (Unsplash)

  Gde su sklopljeni kupoprodajni ugovori?

  Najveći broj kupoprodajnih ugovora, 2.471, na delimično regulisanom tržištu, za prvih šest meseci 2023. godine, sklopljen je na području Prvog osnovnog suda u Beogradu, sa ujedno najvećim obimom novčanih sredstava od oko 506 miliona evra.

  To čini, kako je navedeno, polovinu od ukupne vrednosti delimično regulisanog tržišta.

  Precizirano je da je kancelarija Javni beležnik Srbislav Cvejić bila kancelarija sa najvećim brojem dostavljenih kupoprodajnih ugovora sa delimično regulisanog tržišta nepokretnosti i to 548 ugovora od ukupno 867 ugovora koje je registorvala ta kancelarija u ovom periodu.

  Kancelarija Javni beležnik Srbislav Cvejić je ujedno i kancelarija sa najvećim obimom novčanih sredstava na delimično regulisanom tržištu i to 142 miliona evra od 175 miliona evra koliki je ukupan obim novčanih sredstava u toj kancelariji u prvoj polovini godine.

  Evro, tržište nekretnina (Unsplash)

  Evro, novac, tržište nekretnina (Unsplash)

  Regulisan i neregulisan sistem

  RGZ navodi da tržište nepokretnosti u Srbiji obuhvata tri sitema – regulisan sistem koji znači da su nekretnine upisane u katastar, delimično regulisan koji podrazumeva da nekrertnine nisu upisane u katastar i neregulisan sistem koji obuhvate nekretnine koje nisu izgrađene prema propisima i nisu upisane u katastar.

  RGZ je upozorio građane, koji planiraju da ulažu novac u nepokretnosti, da „investiranje u nepokretnosti na delimično regulisanom tržištu nosi brojne rizike čiji uzrok upravo leži u tome da te nepokretnosti iz različitih razloga nisu upisane u katastar nepokretnosti“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE