Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zgrade, stanovi, porez

  Nazire se rešenje: Da li je došao kraj neplaćanju POREZA za iznajmljivanje stanova?

  Iznajmljivanje stanova postaje sve unosniji posao. O tome koliko se stanova rentira u Srbiji, nema preciznih podataka. Prema prošlogodišnjem popisu stanovništva, 123.000 ljudi izjasnilo se da živi u tuđim stanovima, ali je porez za iznajmljivanje stanova platio manje od 2.000 vlasnika nekretnina.

  Kako urediti tržište rentiranja stanova.

  Portali i novine puni su oglasi za iznajmljivanje stanova. Cene kirija vrtoglavo su rasle poslednjih godinu dana zbog platežne moći stranaca, pa su u fokusu stavile pitanje zarade i poreza. Međutim, teško je ući u trag onima koji rentiraju stanove.

  „Uđete, recimo, u registar RGZ-a. Imate stavku – najam nekretnina, opština u Beogradu gde je izdata, za tri meseca, samo jedna nekretnina. Da li je to normalno? Pa, nije, naravno“, kazao je Milić Đoković, licencirani procenitelj i sudski veštak.

  Podstanari su, ipak, vidljivi za profesionalne upravnike. Prema Zakonu o stanovanju, dužni su da popišu sve stanove koji se iznajmljuju, a podatke koriste iz baze „Infostana“.

  „Dešava se da je u savremenim kompleksima, koji imaju više od 200 stanova, veoma teško identifikovati sve vlasnike stanova, gotovo jer ima dosta strana. U jednoj zgradi koju vodimo, ima 200 stanova. Strankinja ima 24 stana u svom vlasništvu i logično je da neće živeti u svim stanovima“, ukazao je Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika u Beogradu.

  cena nekretnina, tržište, porez

  Nekretnine, zgrada, porez (Pixabay)

  „Nizak poreski moral“

  Cene rentiranja stanova, zakupcima, visoke su. Oni koji kupuju stanove da bi ih rentirali to je, kažu ekonomisti, odličan način da zarade. Upravo oni i dižu cene. Na ruku im ide i to što su inspekcijske kontrole retke, piše RTS.

  „U Srbiji postoji nizak poreski moral. Ako se prijavite, potpišete ugovor i registrujete, morate platiti porez na prihod, koji iznosi 20 odsto na prihod od davanja nepokretnosti u zakup. I dalje je zato u polusivivoj zoni i ne znamo koliko ima ukupno nekretnina koje se izdaju“, objasnio je ekonomista Mihailo Gajić iz LIBEK-a.

  Hoće li javni beležnik da prijavljuje porez?

  Advokat Nikola Premović vidi rešenje u tome da se zakonski propisi, koji regulišu rentiranje stanova, izmene na način da se kao obavezna forma zaključenja ugovora o zakupu uvede forma solemizacije od strane nadležnog javnog beležnika.

  „Javni beležnici, u tom slučaju, automatski podnose prijavu poreza na prihod od nepokretnosti. Država bi na taj način dobila jasnu i preciznu evidenciju preko nadležnih javnih beležnika i poreske uprave o broju izdatih stanova“, objasnio je Premović.

  Nekretnine, stan, porez

  Nekretnine, stan, porez (Pixabay)

  U pravno uređenim zemljama i zakupca i onoga koji rentira stan štite propisi.

  „U Engleskoj imate više od 100 propisa, koji se nezavisno bave izdavanjem stambenih nekretnina. Vlasnik nekretnine mora da dobije saglasnost od banke, ako eventualno ima hipoteku. Mora ponovo da ugovori osiguranje za nekretninu, da se zaštiti od stvari koje zakupac može da uradi ili sebe od kupovine ako se zakupac povredi u kući“, istakao je Nebojša Nešovanović, direktor međunarodne konsultantske kuće nekretnina CBRE.

  Put ka redu – elektronska prijava

  U Porečkoj upravi se razmatra uvođenje elektronske prijave poreza za one koji izdaju stanove.

  Izmene Zakona o stanovanju i uvođenje obaveza da profesionalni upravnici dostavljaju podatke o rentiranim stanovima, stručnjaci vide kao put ka uvođenju više reda u rentiranje nepokretnosti.

  Ono od čega bi trebalo krenuti, jeste formiranje centralnog registra nekretnina koje se iznajmljuju, kao i njegovo redovno ažuriranje.

  Izvor: RTS

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE