Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Propao biznis iznajmljivanja bicikala u Novom Sadu

  NS Bike sistem, koji godinama postoji u Novom Sadu i podrazumeva iznajmljivanje bicikala za redovno kretanje u saobraćaju, nije efikasan koliko bi nadležni želeli.

  Razlozi za to su poznati i čelnici su ih naveli Državnoj revizorskoj instituciji, koja je upravo objavila svoje detaljne zaključke iz kontrole ulaganja u biciklističku infrastrukturu u Srbiji, ali i u Novom Sadu. Do sada je nefunkcionalnost ovog sistema bila „javna tajna“.

  Prema zvaničnim podacima, ukupan broj iznajmljenih bicikala na teritoriji Grada Novog Sada u periodu 2019-2021. godine ima trend smanjenja (13.347 bicikala, 8.807 bicikala, 7.687 bicikala).

  Predstavnici Grada su rekli revizoru da je jedan od ključnih razloga zastareli sistem za iznajmljivanje bicikala jer zahteva registraciju korisnika u Parking servisu.

  Neophodno je, smatraju predstavnici Grada, modernizovati sistem kako bi se učinio atraktivnim mlađoj generaciji, što bi moglo da se učini registracijom putem aplikacija i mobilnog telefona.

  Osim toga, bicikli koji su u sistemu iznajmljivanja su stari i u lošem stanju, te često u toku vožnje nastaju kvarovi.

  Subvencioisani bicikli – u Novom Sadu odlično, u Beogradu se „ne prima“

  Inače, Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je počeo da sufinansira kupovinu bicikala za građane.

  Grad je 2021. godine izdvojio ukupno 16 miliona dinara za pojedinačne subvencije u iznosu od po 10.000 dinara, a kupljeno je 1.604 bicikala. Prošle godine je kupljeno još više bicikala i izdvojeno još više novca – 20 miliona dinara za 1.802 bicikala.

  Sa druge strane, ovaj projekat u Beogradu je doživeo neuspeh. Glavni grad je 2021. godine izdvojio devet miliona za subvencije, ali je kupljeno samo 346 bicikala i podeljeno svega 1,9 miliona dinara, zbog čega su naredne 2022. godine dodatno umanjili sredstva namenjena subvencijama na sedam miliona.

  DRI: Samo 184 km biciklističkih staza

  Izgradnja biciklističkih staza uz državni put kroz naselje u Srbiji je obavezujuća za lokalne samouprave, ali su izgrađena samo 184 kilometra staza, što je oko šest odsto dužine državnih puteva, objavila je Državna revizorska institucija (DRI).

  Gradovi Beograd i Novi Sad izgradili su približno po 100 kilometara biciklističke infrastrukture, što je oko trećina predviđenog njihovim planskim dokumentima, navela je DRI u izveštaju o svrsishodnosti poslovanja „Unapređenje biciklističkog saobraćaja“.

  Izvor: 021, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE