Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Penzija

  Vučić: Ove godine plate 735 evra, možemo da prehranimo sve

  Predsednik Aleksandar Vučić očekuje da će plate ove godine biti 735 evra, a do kraja 2025. da će biti više od 1.000 evra. Što se tiče penzionera, obezbedićemo i druge pogodnosti za naše najstarije, tvrdi predsednik.

  Predsednik je, komentarišući podatke o nezaposlenosti, gde Srbija ima najnižu stopu na Zapadnom Balkanu, da je to veliki uspeh. „Vidite BiH, 30,7 stopa nezaposlenosti. A mi smo bili na 25,9 pre 10 godina. A sada smo na 8,9, a ta cifra je još i manja, pošto mi uvozimo radnike. Najgore je u Prištini, tamo je najgora situacija“, naveo je Vučić.

  On je istakao da očekuje da u prvom kvartalu rast bude značajno veći od planiranog, bio je 1,1, a očekuje se da bude 1,7 odsto.

  „To bi značilo da nam je na kraju godine rast na tri odsto, što bi nam dramatično povećalo rast i brže bismo stigli evropske zemlje. Mi danas imamo 21 milijardu evra u deviznim rezervama. Zlata smo imali 15 tona, a danas imamo 38 i po tona. I još ćemo ih uvećavati. Upravo zato smo mogli da izađemo na tržište obveznica i da dobijemo dobre uslove. Da nismo imali problem KiM i sankcija Rusiji, suština naše pozicije bila bi mnogo bolja“, ocenio je predsednik.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država povećanjima plata i penzija uspela da anulira inflaciju, što mnoge evropske zemlje nisu uspele. On je na televiziji Prva rekao da za dve do tri nedelje očekuje povećanje cena nafte, jer kako je rekao Kina troši sve više, ali da to neće povećati inflaciju u Srbiji.

  Otvaranje jedne od najvećih fabrika – za to Vučić živi

  Vučić je otkrio da će 23. otvoriti jednu od najvećih i najvažnijih fabrika u Srbiji, i da ne može da priča o tome.

  „Za to živim, jedva čekam. Za to se borite to ne dolazi preko noći. Ta fabrika će na kraju da završi sa dve milijarde izvoza. To je spas za našu vojsku i policiju, zdravstvo. To ide dobro, penzije će da prate plate“, kazao je on.

  Jeftina struja, dovoljno gasa, hrane…

  Kako je rekao, u ovom trenutku imamo cenu struje među najnižima u Evropi kao i da u ovom trenutku imamo 540 miliona kubnih metara gasa u skladištima. „Danas smo uzeli samo 0,9. Računajte da će nam ostati najmanje 400 miliona kubnih metara za sledeću zimu. Velika velika stvar za Srbiju“, rekao je predsednik Srbije.

  Država je, rekao je predsednik Srbije, omogućila punu snabdevenost prehrambenim proizvodima.

  „I važno je da kažem da ćemo povećati premije za mleko za 15 dinara. Mi ćemo gledati kako da zaštitimo domaću proizvodnju, i da povećamo subvencije po kravi, i radićemo na uvozu 5.000 do 10.000 junica, da to platimo po 1000 evra mi, a po hiljadu evra neko drugi. To bi radili samo da povećamo stočni fond, hrana će biti ključna tema u narednim godinama, i biće velikih nestašica“, istakao je predsednik.

  Vučić je naveo da je sada cena mleka od 140-190 dinara, ali je i zapitao da li negde u regionu postoji jeftinije ulje.

  Hleb Sava je najjeftiniji ubedljivo, 57 dinara košta, tj. 48.5 evrocenti, i prodamo 2.000.000 vekni dnevno. Prva sledeća je Hrvatska, sa 66 evrocenti. Energenti i hrana su najveći nosioci inflatornih tokova. Sada zima prolazi, ljudi ne moraju da brinu i da prave zalihe, mi smo ozbiljna država i možemo da prehranimo sve“, rekao je on.

  Predsednik je još jednom ponovio da su naše finansije dobre, i da je naš javni dug na 51 odsto BDP. Bili smo zemlja sa najvećim javnim dugom, a sada smo drugi sa najmanjim u regionu. Jedna Italija ima 160 odsto, a mi smo na 50 odsto. Tu je i MMF, ne smemo da se opustimo, postoji disciplina, rekao je Vučić.

  Izvor: Politika, Beta

  Foto: Beta, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE