Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Produžen rok za uključivanje poslodavaca u dualni model obrazovanja

  Rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja produžen je zbog velikog interesovanja do 15. decembra ove godine.

  U prethodnom periodu Privredna komora Srbije relizovala je intenzivnu kampanju animiranja poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja i održala je značajan broj individualnih sastanaka sa zainteresovanim poslodavcima, objašnjava Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije.

  „Imajući u vidu činjenicu da zahtevi još uvek pristižu, kompanijama smo dali mogućnost da se prijavljuju do polovine decembra“, kaže Kovačević.

  Dualni model obrazovanja: Za koje profile su poslodavci zainteresovani?

  I ove godine, tradiconalno je najveće interesovanje među poslodavcima za obrazovnim profilima iz područja mašinstva i obrade metala, elektrotehnike, kao i ugostiteljstva, ali je primetan porast interesovanja za profilima iz sektora šumarstva i obrade drveta.

  Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije http://portal.dualnoobrazovanje na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

  Koje su prednosti za kompanije, a koje za radnike?

  Kovačević podseća da kompanija ulaskom u dualni model obrazovanja ima mogućnosti da stekne kvalifikovan i obučen kadar spreman da se odmah uključi u proces rada i time znatno smanji troškove za obučavanje radne snage.

  Učenici u dualnom obrazovanju, u zavisnosti od obrazovnog profila, provode određeni broj dana u kompaniji čime se kod njih razvija osećaj pripadnosti, usvajaju poslovnu kulturu i način rada konkretnog preduzeća, i jača se poverenje između učenika i poslodavca, što naknadno vodi ka saradnji na obostrano zadovoljstvo, ukazuje Kovačević.

  Od sledeće školske 2023/2024. godine, u ponudi se nalazi i osam novih obrazovnih profila: elektrotehničar energetike, tehničar drumskog saobraćaja, tehničar dizajna grafike, nautički tehničar-rečni smer, tehničar grejanja i klimatizacije, cvećar-vrtlar, tehničar hortikulture i tapetar-dekorater.

  Može li dualno obrazovanje da oživi tržište rada i nadomesti nedostatak kadrova?

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE