Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Može li dualno obrazovanje da oživi tržište rada i nadomesti nedostatak kadrova?

  Deficit kadrova naročito zanatskih profila sve je izraženiji poslednjih godina, a dualno obrazovanje jedan je od načina da se taj problem nadomesti, odnosno dugoročnije reši nedostatak kadrova.

  Uvođenje dualnog obrazovanja kreće od proizvodnih, odnosno tehničkih profila, jer su i potrebe srpske privrede za kadrovima tih profila najveće.

  Podaci Privredne komore Srbije (PKS) pokazuju da je oko 3.000 učenika u Srbiji već završilo dualno obrazovanje i da se oko 50% ovih učenika po završetku obrazovanja zaposlilo u struci, a oko 25% njih ostalo da radi upravo u kompanijama u kojima je i realizovano učenje kroz rad.

  Broj učenika, kompanja, ali i škola koji učestvuju u ovom modelu iz godine je u godinu sve veći.

  Zašto je važno dualno obrazovanje?

  Stručnjaci ukazuju da je razvoj dualnog modela srednjeg stručnog obrazovanja za kompanije najbolji način da obezbede kadrove jer im takav model omogućava da naprave selekciju budućih zaposlenih , da mlade školuju u skladu sa svojim potrebama i da postepeno grade odnose lojalnosti i poverenja.

  S druge strane, i učenici koji se školuju za neki od dualnih obrazovnih profila, znaju da im dualno obrazovanje povećava mogućnost zaposlenja po završetku škole, u struci pre svega, u kompaniji  kojoj je realizovano učenje kroz rad, ali i da im se kao opcija pruža i mogućnost pokretanja sopstvenog posla.

  Dualno obrazovanje u Srbiji je najzastupljenije u sektorima metalske i mašinske industrije (posebno iz auto industrije), prehrambene, tekstilne drvne, građevinarstva, turizma i ugostiteljstva, trgovine i saobraćaja (logistika i špedicija, avio saobraćaj), pokazuju podaci PKS.

  Radnik

  Radnik

  Privreda najviše traži profile bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i kuvari i konobari.

  Traženi su i tehničari mehatronike, tehničari za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, kao i mehaničari motornih vozila.

  Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovnu politiku Privredne komore Srbije (PKS) Mirjana Kovačević za BIZLife ukazuje da su prvi koraci u razvoju dualnog modela obrazovanja na nivou srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji počeli pre devet godina i do sada je ovaj model obuhvatio oko 10.500 učenika.

  Mirjana Kovačević

  Mirjana Kovačević

  Neki među njima su završili svoje školovanje, dok se drugi još uvek školuju u nekoj od 150 srednjih škola u saradnji  sa oko 700 kompanija.

  U ovoj školskoj godini, za prijem učenika priprema se novih 150 kompanija, kaže Kovačević za BIZLIfe.

  Do sada je razvijeno 65 obrazovnih profila za realizaciju po dualnom modelu.

  Novina je da se dualno obrazovanje u Srbiji realizuje i na nivou visokoškolskog obrazovanja od oktobra 2021. godine.

  Dualno obrazovanje u praksi: Koja je korist za poslodavce, a koja za učenike?

  Uklјučivanje u dualno obrazovanje je dobrovolјno i namenjeno je onim poslodavcima koji u tome vide sistemski način da dugoročno reše problem nedostatka kompetentnih kadrova kroz sopstveno investiranje u obrazovanje.

  „Benefiti dualnog obrazovanja za poslodavce su višestruki. Poslodavci koji imaju učenike u dualnom obrazovanju neće imati potrebu da prilikom zapošljavanja novih radnika izdvajaju znatna sredstva za organizovanje dodatnih obuka ovih radnika, jer buduće zaposlene mogu odabrati među učenicima koji su učenjem kroz rad u njihovim objektima već stekli potrebna stručna znanja i veštine. Na taj način se smanjuju troškovi selekcije novih kadrova i skraćuje  se vreme uvođenja u posao novog radnika“, kaže sagovornica.

  Osnovne prednosti za poslodavce su obezbeđivanje deficitarnih kadrova, selekcija budućih kadrova, brže uključivanje budućih kadrova u posao, učestvovanje u izradi plana i programa nastave i učenja u skladu sa potrebama privrede – standard kvalifikacije, identifikovanje i obučavanje potencijalnih kandidata za složenije poslove i promovisanje društvene odgovornost kompanije.

  Zavarivač

  Zavarivač

  Najveća zainteresovanost poslodavaca je uočena u regionima Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, Južnobačkog upravnog okruga, Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, kao i u Beogradu.

  Što se tiče učenika, učenjem kroz rad usvajaju praktična i primenljiva znanja i razvijaju veštine u realnom radnom okruženju, u kompaniji, fokusiraju se na rad koji je orijentisan na rešenja i uče se timskom radu, dodaje Kovačević.

  Učenici koji su učestvovali u modelu ističu da su se brzo prilagodili, stekli radne navike i samopouzdanje, da su bili u mogućnosti da i sami predlažu neka poboljšanja i izmene u proizvodnom procesu I da je dobro to što su starije kolege ozbiljno uvažavale njihove predloge.

  Kako je organizovan model i kako se kompanije prijavljuju?

  PKS sa Ministarstvom prosvete svake godine sprovodi aktivnosti na planiranju upisnog procesa učenika.

  U okviru tog procesa, PKS prikuplјa od kompanija izjave o nameri u okviru kojih one navode za koliko učenika i kog obrazovnog profila mogu da organizuju učenje kroz rad.

  Kompanijama je omogućeno da elektronski podnesu prijave preko sajta www. dualnoobrazovanje.rs, na kojem su date i sve detalјne informacije o prijavi i daljim koracima.

  „S ponosom možemo reći da je ovaj proces „revolucija“ u obrazovnom sistemu, jer kompanije mogu da biraju za koje učenike žele da realizuju učenje zasnovano na radu. Za profile druge godine ovaj proces se dešava na kraju prve školske godine. Nakon procesa zapošlјavanja kompanije potpisuju ugovore sa učenicima/roditelјima“, dodala je sagovornica BIZLife.

  Škola, učenici

  Škola, učenici

  A kakva su iskustva kompanija i šta kažu njihovi predstavnici o tome koliko im je učešće u modelu dualanog obraozovanja pomoglo u pronalasku i obuci kadrova?

  Kompanija Robert Bosch d.o.o. je uključena u program dualnog obrazovanja od 2014. godine.

  Predstavnici kompanije za BIZLife kažu da je ovaj program veoma značajan jer imaju priliku da obučavaju buduće zaposlene, s obzirom na to da veliki broj učenika nakon završetka obrazovanja ostaje da radi u kompaniji.

  „Bitno je to što na ovaj način imamo priliku da pomognemo razvoju programa obrazovanja u Srbiji i da uspostavimo čvršće veze sa lokalnom zajednicom, podržavajući je pri zapošljavanju, obrazovanju i razvijanju mladih“, navode za BIZLife.

  U okviru programa dualnog obrazovanja trenutno sarađuju sa dve škole-  Tehničkom školom ,,Milenko Verkić Neša“ iz Pećinaca za obrazovni profil industrijski mehaničar i školom „POLITEHNIKA“ – za nove tehnologije iz Beograda za obrazovni profil tehničar mehatronike.

  Do sada je dualni program u kompaniji Bosch završilo 83 učenika.

  U prethodnih nekoliko godina značajno se povećao broj učenika koji su u programu, tako da ih je trenutno 72, ističu predstavnici kompanije.

  Veoma su zadovoljni i time što su nakon uspešnog završetka programa čak 82 učenika dobilo ponudu za posao u fabrici, a više od 85 odsto njih je tu počelo i da radi.

  Lidl Srbija: Dobra i korisna praksa

  Učešće u programu dualanog obrazovanja uzela je i kompanija Lidl Srbija koja će uskoro poželeti dobrodošlicu trećoj generaciji mladih ljudi.

  Kako ističu u Lidlu, dualno obrazovanje je dobra praksa koja đacima pomaže da steknu radno iskustvo već tokom srednje škole. Svake godine, stručnu praksu u Lidlu pohađa po dvoje đaka iz Srednje trgovačke škole u Beogradu.

  „Svi oni koji su voljni da postanu deo Lidl tima i da se razvijaju u skladu sa svojim potencijalima, za šta im Lidl pruža nesebičnu podršku, dobijaju priliku za to. Upravo to se dogodilo ove godine, kada smo zaposlili učenicu koja je tri godine prolazila praksu kod nas, i svojim elanom postala ravnopravan član Lidl tima ruku pod ruku sa starijim kolegama“, navode primer iz ove kompanije.

  Sve više STRANIH RADNIKA u Srbiji, evo zašto i GDE su angažovani

   

   

   

   

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay, Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE