Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Vala dosta“: Prosvetari na protestu zatražili status službenog lica

  Više stotina prosvetnih radnika okupilo se na protestu na beogradskom Trgu Nikole Pašića sa kog su zatražili da im se posle incidenta u Trsteniku gde je đak izmakao stolicu nastavnici, dodeli status službenog lica.

  U organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo „Stolica je drvena, ne budi i ti“, „Ko će da nam obrazuje decu kad nas sve oterate?“, „Vala dosta!“ i duvali u pištaljke.

  Predsednica tog sindikata Jasna Janković izjavila je da se protest održava u 47 gradova u Srbiji i da je oko 400 škola obustavilo nastavu.

  „Ministar Branko Ružić rekao je da uznemiravamo javnost. Ali naša plata je ispod republičkog proseka, broj đaka po odeljenju je više od 30, nastavnici rade na određeno po 20 godina i ne mogu da dobiju stalno zaposlenje. I povrh svega toga sada moramo da trpimo nasilje učenika nad nastavnicima. Poruka ministru je da mi nećemo prestati da se borimo za dostojanstvo naše profesije“, rekla je Janković.

  Ona je istakla da je rok za zvanične pregovore o dobijanju tog statusa sredina decembra i da prosvetari do tada neće protestovati.

  „Već je oformljena Radna grupa za pregovore i nećemo protestovati do 15. decembra čekajući da nam ministar odgovori na zahtev“, rekla je Janković.

  Ona je odbacila kritike ministra koji je rekao da organizovanjem protesta krše Zakon o radu i dodala da okupljanje ne predstavlja pretnju, već „zajedničku borbu protiv vlasti koja čiri nasilje“.

  „Tuku se svi sa svima. đaci sa nastavnicima, đaci međusobno, roditelji sa nastavnicima. Ovde smo jer želimo škole bez nasilja“, dodala je Janković.

  Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića, prosvetni radnici krenuli su u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama do zgrade Ministarstva prosvete.

  „Doteralo cara do duvara“: Štrajk prosvetara protiv nasilja u školama

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE