Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Privatne investicije pale na samo 10%, moraju biti veće“

  Na današnjem predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora (FIC) iznete su preporuke u cilju podrške privrednog rasta i boljeg životnog standarda građana Srbije, a jedna od glavnih odnosila se na investicije.

  Više privatnih investicija

  Urednik Bele knjige Miroljub Labus, kao jednu od glavnih zamerki i preporuka za dalji napredak izneo je povećanje privatnih investicija domaće privrede, koje su ove godine pala na 10 odsto BDP-a, u odnosu na 2012. kada su činile 15 odsto. On je istakao da bi država trebala time da se pozabavi, jer ukoliko se poveća udeo privatnih investicija u BDP-u to će biti dobro za rast Srbije.

  Labus je dodao i da je neophodna reindustrijalizacija, da Srbija mora više da proizvodi i da su joj za to potrebne veće investicije, napomenuvši da struktura izvoza i proizvodnje nije usklađena, te da je to stari problem koji je prisutan i ove godine.

  „Ukoliko reinvestiramo profit imaćemo više investicija i veći rast, subvencije države nisu rešenje“, naglasio je on.

  Labus je rekao da je 80 odsto članica Saveta dolazi iz EU, kao i da te kompanije žele da imaju iste uslove na tržištu u Srbiji kao i na nekom drugom tržištu u EU, dodajući da su mnogi zabrinuti za četiri slobode EU, kretanje robe, usluga, ljudi i kapitala.

  „Srbija je ostvarila dobar rast BDP-a iz dva razloga, jedan je ogromna finansijska podrška koju je država obezbedila drugi je odličan prinos u poljoprivrednom sektoru, 15 odsto BDP-a je obezbeđeno za unapređenje standarda života i podršku privredi, a taj fiskalni prostor će biti ograničeniji sledeće godine. Snažno preporučujemo da se zadrži fiskalna stabilnost, što znači da se postavi gornja granica udela javnog duga u BDP-a, jer očekujemo povećanje kamatnih stopa“, kazao je Labus.

  On je izjavio da su privredni rezultatu Srbije u ovoj godina bolji od očekivanog, kao i da će zemlja ostvariti veći privredni rast nego mnoge zemlje u svetu, ali da će se već naredne godine te stope vratiti na one pre krize.

  „U 2019. godini stopa privrednog rasta u Srbiji bila zasnovana na investicijama i gradjevinskom sektoru, dok su ove godine pokretači potrošnja i trgovina“, naveo je urednik Bele knjige.

  Kao rizike sa kojima bi se država mogla suočiti naredne godine, ocenio je inflaciju, potom javni dug, koji ne sme da predje granicu od 60 odsto BDP-a. Smatra da Vlada mora da nadje načina kako da se izbori sa inflacijom.

  Labus je dodao da je preporuka i da se bolje kontroliše fiskalni deficit, kao i da se javna potrošnja u infrastrukturu kontorliše tako da ne se ugrozi fisklanu stabilnost.

  Premijerka priznala koja su dva najveća izazova srpske privrede

  Srbija se vraća relativno stabilnom rastu

  Predsednik Saveta i generalni direktor Telenora Majk Mišel naveo je očekivanja da će pandemija, iako je postala nova realnost, i u narednoj godini diktirati pravac kretanja ističući da Savet stranih investitora prepoznaje rešenost Vlade Srbije da poboljša poslovno okruženje u ovim globalno izazovnim vremenima.

  „Bela knjiga Saveta stranih investitora je najmerodavniji vodič za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji. To je ozbiljna analiza 54 sektora srpske privrede uz 346 preporuka koje je dalo više od 50 kompanija. Srbija je pokazala rešenost da unapredi poslovno okruženje u ovim izazovnim vremenima“, istakao je on.

  Dodao je da se srpska privreda oporavlja od šoka i vraća relativno stabilnom rastu, ali da ostaju posledice, dok će na investicije značajno uticati izlazak iz recesije, kao i da zajednička misija treba da bude povećanje produktivnosti i održivih investicija koje stimulišu ekonomski rast.

  U Srbiji problematični vladavina prava i korupcija

  Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre napomenuo je da 68 odsto firmi u ovom Savetu dolazi iz EU, kao i da su odlučni za podršku Srbije njenom evropskom putu,

  Rekao je da Srbija ima veoma pozitivne makroekonomske rezultate uprkos teškoj situaciji zbog kovida.

  „Prošle godine se srpska ekonomija suočila sa problemima, a ove godine je već zabeležen rast“, rekao je on.

  Istakao je da je neophodno dodatno reformisati javnu upravu i kao problematične naveo vladavinu prava, korupcijuju i nedovojnu delotvornost sistema.

  Izvor: BIZLife

  Foto: FIC

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE